Voorlichtingsavond

Een foto vanmorgen van een mooie lucht. Hier nog met een klein beetje zon maar ook al met dreigende wolken waaruit wat sneeuw gaat vallen.

Nu even iets heel anders. Gisteravond zijn we in het dorp naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest van de SPANC: Service Public d’Assainissement Non Collectif. Vrij vertaald, een openbare dienst voor niet-gemeenschappelijke rioolzuivering. Heel veel huizen à la campagne zijn niet aangesloten op het gemeentelijk riool maar hebben een eigen rioolinstallatie, zo ook wij. Op onze berg maken we gebruik van een fosse septic, oftewel een septic tank. We hoorden gisteren overigens dat er nog heel wat huizen op het Franse platteland staan die helemaal geen installatie hebben maar nog gebruik maken van een ouderwetse beerput of die gewoon een afvoerbuis hebben lopen vanuit het huis, richting een beekje of rivier. Nu ja, wat daar ook van waar mag zijn, in 2005 is er in Frankrijk een wet aangenomen waarin te lezen is dat alle Franse woningen op een afvalwaterzuiveringsinstallatie moeten worden aangesloten. De controle hierop is veelal in handen van de SPANC. Afgelopen jaren hadden medewerkers van deze instantie eigenlijk al de hele Eyrieux streek gecontroleerd moeten hebben maar waarschijnlijk is door ondercapaciteit een groot gedeelte nog niet bezocht.

Nu is in ieder geval Saint Julien Labrousse aan de beurt. Binnenkort kunnen we een brief in de bus verwachten met daarin de vraag wanneer er een datum geprikt kan worden voor een controle. Een SPANC man of vrouw komt dan langs en gaat inspecteren hoe of wat en waar we ons afvalwater lozen. Daarna krijgen we (nu ja, we moeten er 137 euro voor betalen) een keuringsrapport thuisgestuurd waarin de situatie van de installatie wordt beschreven en geconcludeerd wordt of die wel of niet aan de officiële normen voldoet en of er zo nodig nog aanpassingen moeten plaatsvinden. We hebben een grote fosse septic op een van de terrassen ingegraven liggen met een keurig uitwateringsbed en een wat kleinere in de buurt van ‘de geitenschuur’. Alletwee prima werkend en volgens ons helemaal up to date maar we hebben in al die jaren nog nooit controle gehad. We zijn dus zeer benieuwd!

3 gedachten over “Voorlichtingsavond

  1. Pingback: Check check, dubbelcheck | Wonen in de Ardèche

  2. Ik hoop dat ze voorlopig bij ons nog even wegblijven. Alles werkt prima bij ons maar er is een klein dingetje niet in orde waar ze waarschijnlijk over gaan vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.