Tour de France 2020

Om het ware Tour de France gevoel te krijgen, deze foto van een ‘geparkeerde’ fiets.

Gisteren zat ik ‘Vooruitblik Tour de France’ nog eens te lezen, het berichtje dat ik vorig jaar in oktober had geschreven. Door alle Corona toestanden klopt van dat verhaal helemaal niets meer! Nu ja, alleen de etappes zijn geloof ik hetzelfde gebleven maar verder…..

Begin dit jaar was het nog maar even de vraag of het grote Franse wielergebeuren wel door zou kunnen gaan. Kan zo’n wedstrijd wel ‘Coronaproof’ worden gereden? Na veel wikken en wegen is besloten dat de Tour toch van start kan gaan.

Afgelopen vrijdag vond de aftrap plaats maar niet zonder allerlei strenge voorzorgsmaatregelen. De wielrenners worden diverse keren op Corona getest en moeten, samen met trainers en begeleiders, in hun eigen ‘bubbel’ blijven. (nieuw woord geleerd!) Alle renners verschijnen bij de start met een mondkapje op. Ik was nog even bang dat ze die de hele etappe op moesten houden maar gelukkig verschijnt er net voor het startsein een man met een vuilnisbak waarin de renners hun mondkapjes in kunnen gooien. Langs de route staan minder toeschouwers en deze dienen op gepaste afstand van de renners te blijven. Sommige bergen waar de renners overheen komen worden afgesloten voor publiek. Aan de finish moet het een stuk rustiger zijn. Toeschouwers horen keurig een meter van elkaar af te staan. Geen bevallige rondemissen bij de huldiging. Geen hordes journalisten of cameramensen die zich op de winnaar mogen storten en geen handtekeningen uitdelende wielrenners. Klinkt goed allemaal maar gisteren zag ik bijvoorbeeld bij de finish al heel veel juichende en schreeuwende mensen veel te dicht bij elkaar staan. Hoe het verder zal aflopen, geen flauw idee maar deze Tour zal in ieder geval wel de Franse geschiedenis in gaan als de Corona Tour!

Morgen arriveert de Tour in de Ardèche en vindt de finish plaats in Privas. De dag daarop rijden de renners via le Teil de Ardèche weer uit. Ik lees in mijn stukje van vorig jaar dat we misschien wel naar Privas hadden willen gaan om de renners in levende lijve voorbij te zien zoeven maar dat plan hebben we nu maar opgegeven.

We blijven lekker thuis op onze Coronavrije berg en gaan ‘s avonds wel voor de buis zitten om via ons favoriete programma ‘de Avondetappe’ te zien hoe de wedstrijd is verlopen.

4 gedachten over “Tour de France 2020

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.