Tingeling

Onze Luuk heeft voor z’n verjaardag een voorleesboek over Utrecht gekregen met mooie plaatjes over typisch Utrechtse dingen. Hij woont tenslotte in Utrecht en dat zal hij dus weten ook! Wij hebben er zelf ook doorheen gebladerd en zijn nog lang geen Utrechters, hebben we gemerkt. Nog diverse onbekende en grappige wetenswaardigheden kwamen we tegen. Wat dacht je van een deurbel voor de vissen in Utrecht?

De Utrechtse vissen hebben de gewoonte om in het voorjaar vanaf de Vecht, via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn te zwemmen, op zoek naar een plek waar ze hun eitjes kunnen leggen om zich voort te kunnen planten.

Bij de Weerdsluis hangt een onderwatercamera die precies in de gaten kan houden hoeveel vissen er liggen te wachten voor de sluis. Geïnteresseerden kunnen thuis via een speciale site of bij de sluis zèlf via het scannen van een QR code, onder water meekijken en op de digitale deurbel drukken als er veel wachtende vissen te zien zijn. De sluiswachter krijgt dan een seintje en kan daarna zo nodig de sluisdeuren openzetten en de vissen doorlaten.

Het hele deurbel verhaal is bedacht omdat al die vissen die de Kromme Rijn in wilden zwemmen een soort file vormden en ‘vast’ kwamen te zitten voor de sluis. In het voorjaar is er nog niet heel veel pleziervaart en gaan de sluisdeuren maar weinig open. Die wachtende vissen zijn dan een makkelijk hapje voor een hongerige reiger of aalscholver. Om die vissen een handje te helpen is dus de digitale visdeurbel bedacht.

In deze winterperiode is de bel trouwens buiten gebruik maar straks in de lente liggen de vissen weer ongeduldig te wachten bij de sluis en kun je weer ‘bellen’.

2 gedachten over “Tingeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.