Tekst van weleer

Ronddwalend door de wijk kwamen we onlangs langs een poort die wat wegviel tussen twee ernaast staande huizen; we waren er eigenlijk al bijna voorbij gelopen. Deze poort leidde in het verleden naar een achterterrein waar een kolenhandel zat. In de tijd vóór het aardgas werden de meeste woningen destijds verwarmd met kachels die op kolen gestookt werden. Iedere wijk in de stad had dan ook wel een kolenboer die op bestelling de kolen thuis kwam brengen. Ik kan me die kolentijd van vroeger ook nog wel herinneren. De kolenboer, het kolenhok achter in de tuin en de kolenkit naast de kolenkachel.

De poort was nu gesloten maar turend door de tralies van het hek kon je zien dat er rechts en links op de muren van de doorgang de brandstoffen van weleer werden aangeprezen.

Het gaat hier helaas niet meer om de originele reclameschilderingen. Een paar jaar geleden hebben wat te ijverige onderhoudswerkers die niet op de hoogte waren van de historische waarde van de oude en reeds wat verweerde reclameschilderingen, een nieuwe stuclaag aangebracht, gewoon over die oude teksten heen.

Gelukkig is alles uiteindelijk weer goed gekomen en zijn deze reclameschilderingen zo authentiek mogelijk door een schilder opnieuw aangebracht.

Zo zag de reclameschildering eruit toen het onderhoudsbedrijf ermee aan de slag ging en de muur van een nieuwe stuclaag ging voorzien. Inderdaad, wat vergane glorie maar ik geloof dat het toch wel wat slimmer was geweest als er van tevoren even overleg was geweest over wat te doen met die tekst op de muur. (foto Mitros)

Oh, wat zullen die mannen van het onderhoudsbedrijf het benauwd hebben gehad, toen ze hoorden dat het hier om een stukje Utrechtse historie ging! Het had zo een gevalletje kunnen zijn van ‘even Apeldoorn bellen’!

3 gedachten over “Tekst van weleer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.