Verboden te rapen

De vorige keer had ik het over onze ‘herfstkoninkjes’ maar dat zijn natuurlijk niet die aardbeien maar deze kastanjes!

Ze vallen op het moment weer volop. Loop je in het bos, dan moet je dat bijna doen met een veiligheidshelm op je hoofd! Overal hoor je gekraak en geplof als er weer zo eentje op de grond terechtkomt.

Ik snap er niets van. Je zou toch bijna denken dat het een slecht kastanjejaar zou worden met die droogte. Ik had een buurman namelijk wel eens horen vertellen dat hij met al die droge zomers beter palmbomen kon gaan aanplanten dan kastanjebomen.

Droogte of niet, pas geleden stond er in de krant een heel positief berichtje van monsieur Michel Grange, voorzitter van de departementale- en nationale vakbond van kastanje producten. ‘Ondanks de droogte dit jaar, heeft de kastanjeboom in de Ardèche goed standgehouden. De oogst begint en zal zo ongeveer een maand duren. Het ziet er veelbelovend uit en we verwachten een zeer goede oogst.’

Die mooie oogst zorgt er ook voor dat je overal in het bos, naast alle paddenstoelenplukkers nu ook kastanjerapers tegenkomt. Op de bomen zie je dit soort bordjes hangen.

Tevens is er al een schrijven van de gemeente uitgegaan met een rappèl aangaande het rapen van kastanjes hier in de buurt.

Ter herinnering: tijdens de periode van 1 oktober tot 1 december is het verboden om privé kastanjeboomgaarden te betreden en kastanjes te rapen zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar. Gedurende dezelfde periode is het rapen van kastanjes op de gemeentewegen en landwegen verboden voor iedereen, behalve voor aanwonenden. Afschriften van dit besluit liggen ter inzage in het gemeentehuis.’

Geen zorgen, we hebben gelukkig genoeg rijk gevulde kastanjebomen op eigen terrein. Binnenkort wordt het weer verzinnen wat voor lekkers we gaan maken van al die kastanjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.