Droogte

Misschien een wat vreemde titel in combinatie met onderstaande foto maar het blogje gaat echt over de droogte.

Voor vandaag heeft Météo France onweer en regen voorspeld en inderdaad, iets eerder dan verwacht hebben we een flinke bui gehad. Zelfs wat hagel zat erbij. Nu ik dit schrijf, is de regen alweer voorbij maar blijft het nog wel volop rommelen in de lucht. Zo’n bui verfrist wel even maar doet niets voor de huidige droogte.

Dit is het meer bij le Cheylard. Het is een kunstmatig meer dat dienst doet als water regulerende dam in de Eyrieux-vallei. Het waterpeil is zeker wel anderhalve meter lager dan gebruikelijk.

Dit jaar is, samen met 1976 en 2003 een van de slechtste jaren sinds 1970 wat betreft droogte en neerslag. De rivieren drogen op door de hoge temperaturen van afgelopen weken en het gebrek aan regen. Er is nog maar weinig stroming en de rivieren lijken op dit moment eigenlijk meer op poeltjes met stilstaand water. Dit geldt in onze directe omgeving voor met name de Doux en de Eyrieux.

Het hele noorden van de Ardèche is daarom per eind juli op het hoogste alarmniveau geplaatst. Dit houdt in dat de overheid diverse strenge maatregelen heeft genomen om het watergebruik drastisch te verminderen. Bij niet-naleving van deze voorschriften kun je een boete opgelegd krijgen van wel 1500 euro. 

(foto uit gemeentebulletin)

Niet je tuin sproeien, zelfs niet je moestuin, niet de auto wassen, niet je zwembad vullen. Kortom, alleen drinken, jezelf wassen en dieren van water voorzien is toegestaan. Heb je een voorraad regenwater die je het hele jaar door al hebt opgebouwd, dan heb je het recht om die nog wel te gebruiken.

De wasstraten zijn gesloten.

We hebben onze druppelslang dus maar buiten werking gesteld en maken nu voor de moestuin alleen nog maar zuinigjes gebruik van onze watertank daar. Gelukkig zit die nog aardig vol.

Hopelijk is de bui van vanmiddag de voorbode van nog meer regen. Bizar eigenlijk hè, dat je gewoon hoopt dat er komende tijd nog maar veel regen zal vallen.

8 gedachten over “Droogte

 1. Van de prefectuur in Macon heb ik nog niets gehoord. Wel van de SAUR (waterleiding) een email gekregen met dringende verzoek om zo min mogelijk water te gebruiken.

  • Bericht van jullie prefectuur zal vast ook nog wel komen Paul, als ik zo naar de weersverwachting kijk voor de komende tijd: hoge temperaturen en geen regen.
   Wat betreft ons water: we kunnen hier alleen gebruik maken van onze bron. We hebben geen leidingwater. 🤞🤞

 2. Hier regent het ook, niet hard maar de planten vinden het heerlijk. Er komt bij ons nog een heel dun straaltje uit te overloop van de bron en omdat wij laag in het dorp zitten kunnen we daar ’s nachts de tank mee vullen. Is jullie bron droog gevallen?

  • De bron doet het nog steeds prima, gelukkig. Maar we houden ‘m goed in de gaten en doen geen gekke ‘waterdingen’ op dit moment.
   Die frisse regen ruikt trouwens wel erg lekker, hè!

  • Grillig weer, Jeanne. En dat er dan nog steeds mensen zijn die weigeren te geloven dat deze zaken allemaal te maken hebben met de opwarming van de aarde……

 3. ….🙈…brrr, niet leuk!
  Wie weet krijgen jullie nu wel sterker geconcentreerde smaken uit de moestuin, sterkte!😘

  • Het is best zorgelijk, die droogte. Voor ons nog het minst, hoor. Die moestuin redt het zonder de gebruikelijke slok water ook wel. Hoop in ieder geval niet dat dit het toekomstbeeld wordt voor deze streek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.