Een les in stress

Voor de goede orde, die stress slaat niet op ons maar op de komkommerplanten die we vorig jaar in de kas hadden!

De buitenkomkommers waren vorig jaar best goed gelukt en smaakten zoals die groene jongens ook hoorden te smaken. De planten die in de kas stonden zagen er wel uit als komkommers maar dat was dan ook het enige mooie eraan. De binnenkomkommers smaakten bitter tot en met. Beter gezegd, ze vielen dus eigenlijk bitter tegen!

Als onwetende moestuinierder ga je dan op zoek naar het waarom. Nu schijnt het dat een komkommer van nature cucurbitacin bezit, een bitter stofje dat in de bladeren en in de stengel hoort te zitten maar niet in de komkommer zelf. Helaas kan in bepaalde omstandigheden dat bittere stofje wèl in het vruchtvlees terechtkomen. Bijvoorbeeld als de komkommerplant bloot staat aan teveel temperatuurwisselingen.

In de kas kan het op zonnige zomerse dagen behoorlijk warm worden. Geef je de komkommerplanten dan een flinke plons koud water, dan schrikken de wortels in de warme grond zich helemaal te pletter. Ze schieten daardoor in de stress en gaan dan extra cucurbitacin produceren, waardoor de hele komkommer een bittere smaak kan krijgen.

Dit jaar hebben we het dus anders aangepakt. Rondom de kas staan planten die de zon wat tegenhouden, de dakluiken zowel als de deur blijven openstaan zodat de wind er doorheen kan blazen en we geven de planten water uit de watertank waar de hele dag de zon op heeft gestaan en dus een lekker temperatuurtje heeft. De eerste kasexemplaren zien er nu niet alleen maar heel mooi uit, ze smaken ook nog lekker!

3 gedachten over “Een les in stress

  1. Leerzaam zo’n moestuin! Volgens mij wil je steeds meer gaan leren over het reilen en zeilen van de moestuin! Leuk 😄

  2. Kijk, dát bedoel ik! Gedegen onderzoek en liefdevolle benadering, dat is pas liefde voor je komkommer! Mysterie opgelost, bon appétit!
    By the way; als je kokend water bij je groene thee giet wordt ie ook bitter, er gebeurt precies hetzelfde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.