Richting National Park Connemara

Vandaag zijn we met zon opgestaan. We gaan op pad naar ‘National Park Connemara en om er te komen nemen we alle binnendoor weggetjes die er maar te vinden zijn.

Nog maar net onderweg of we moeten de auto al even aan de kant zetten om van deze meermin een foto te maken. We konden geen informatie vinden hoe en waarom ze hier terecht gekomen is. Waarschijnlijk is het gewoon een grapje van een van de dorpelingen Wel een leukerd, deze meermin die hier over het water staart!

Even verderop rijden we langs het plaatsje Leenaun, dat aan het Killaryfjord ligt. Het langste fjord van Ierland, zo’n 15 km lang.

Nog een stukje verder rijden we voorbij Kylemore Abbey. Het is redelijk druk op het parkeerterrein. Veel bussen met Franse schoolpubers die volgens mij meer geïnteresseerd zijn in hun mobiele telefoon dan in die hele Abbey! Het kasteel met z’n abdij is al groot maar valt helemaal in het niet bij die grote berg erachter: de Duchruach.

Aan het kasteel is een romantisch drama verbonden. Het kasteel werd in 1868 gebouwd en was een geschenk van Henry Mitchell, een rijke man uit Engeland aan zijn geliefde vrouw Margaret.

Eind 1874 gingen Henry en zijn gezin op reis naar Egypte, waar zijn vrouw dysenterie kreeg en overleed. Het lichaam werd gerepatrieerd naar Kylemore. Op het landgoed werd ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw een miniatuurkathedraal gebouwd, samen met een mausoleum waar zij is begraven. Nog meer verdriet volgt. In 1892 verdrinkt een van zijn dochters tijdens een wandeling op het landgoed. Dit tweede drama in combinatie met financiële problemen, brengen Henry ertoe om Kylemore Castle en het landgoed te verkopen. Het landgoed is na geruime tijd uiteindelijk verkocht maar is jarenlang niet bewoond geweest totdat de zusters van een Benedictijner kloosterorde het in 1920 overnamen en er een internationaal internaat en een dagschool voor katholieke meisjes uit de omgeving stichtten. Momenteel wordt het nog steeds bewoond door de nonnen. Met steun van de Ierse overheid en het organiseren van rondleidingen kan het landgoed met het kasteel, de abdij en de fraai aangelegde tuinen en kassen overeind blijven.

Door naar het dorpje Letterfrack, waar de ingang zit van het National Park. We gaan eens even kijken of onze loopspieren het nog doen, na alle fietskilometers van afgelopen weken. We willen naar de top van Diamond Hill.

Je begint op een goed aangelegd pad dat, hoe hoger je komt, meer en meer op een wat grof uitgevallen ‘hink stap sprong trap’ gaat lijken en bij de top voor wat klauterwerk zorgt.

Maar eenmaal boven gekomen heb je een schitterend 360° uitzicht.

Met helder weer moet je vanaf deze berg ook goed de Twelve Bens kunnen zien. Twaalf bergen waarvan de hoogste top ruim 700 meter is. Toen wij bovenop de top stonden was het helaas niet helder genoeg om de Bens allemaal goed te kunnen zien, laat staan ze ook te kunnen tellen maar het zullen er vast wel twaalf zijn.

Bovenop de top maakten we foto’s van een medeklimster en zij van ons.

We raakten aan de praat en toen bleek dat ze een Française was en de Ardèche goed kende. Ze had zelf een huis in Aubenas. Ze kende zelfs de Gerbier de Jonc en de Mont Mezenc ook. Leuk toch, zo’n gesprek bovenop de top van een Ierse berg!

12 gedachten over “Richting National Park Connemara

 1. Wat veel te zien daar!! Tijd te kort maar ook veel indrukken! Haha en dan nog een soort bijna -buuf tegenkomen. Frankrijk in Ierland 🤭

 2. Ik heb me nog maar net aangemeld op deze blog, maar heb al genoten voor 10 jaar! Wat een mooie reis maken jullie in Ierland, met prachtige foto’s als resultaat. Zit echt te genieten!

  • Welkom op ons blog Marijke en leuk dat je zo enthousiast reageert!
   Ik hoef vast niet te vertellen dat we echt een hele mooie vakantie hebben gehad.
   Dat spat vast wel van de verhalen en de foto’s af, hè!

  • Je was in m’n spambox terechtgekomen, Ruud!
   Deze tocht was net iets te ver om met de fiets te doen en zeker ook met die klauterpartij erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.