Tocht langs de meren

Op de weerapp zien we dat er tot 12.00 uur nog wat kans is op regen dus we besluiten om pas na de lunch ons stalen ros te bestijgen en een fietstocht langs een paar meren te gaan maken. We beginnen aan het randje van Lough Corrib. Er wordt gezegd dat er in dit meer wel 365 eilandjes liggen. Voor iedere dag een eiland!

Connemara heeft trouwens wel honderden meren en meertjes. Al fietsend hier komt dan ook regelmatig dat bombastische liedje van Michel Sardou bij me boven drijven, ‘les Lacs du Connemara’. Ach, het fietst wel lekker weg op die dreun.

Stevig doortrappend fietsen we verder langs dit meer om bij Cong uit te komen, een wat toeristisch plaatsje met een mooie abdij-ruïne en daarachter een groot park.

De oude abdij-ruïne dateert van begin 1100 en is gebouwd op de restanten van een 7e-eeuws klooster. Jammer natuurlijk dat er niet nog meer van over is gebleven maar met wat verbeeldingskracht kun je je toch wel voorstellen hoe de monniken hier vroeger hebben rondgelopen.

Het vissershuisje dat erbij hoort is waarschijnlijk gebouwd in de 15e of 16e eeuw. In een folder hierover staat dat vis een belangrijk deel van het menu van de monniken uitmaakte. Het huisje is gebouwd op een platform van stenen en staat daardoor wat hoger van het water af. Het water van de rivier kan zo onder de vloer door stromen. Er moet ook nog een luik in de vloer hebben gezeten dat door de monniken kan zijn gebruikt om de netten uit te gooien en in de rivier te werpen.

Allemaal heel mooi en aardig die abdij maar Cong is het meest bekend van de film ‘The Quiet Man’ uit 1952 met John Wayne en Maureen O’Hara. Ik ken John Wayne eigenlijk alleen maar als stoere cowboy maar in deze film speelt hij een Amerikaanse ex bokser die teruggaat naar z’n vaderland Ierland om daar een nieuw leven op te bouwen en daar de liefde van z’n leven vindt. De film is destijds op diverse locaties in en om het dorp opgenomen en dat men daar nog steeds heel trots op is, wordt op allerlei manieren getoond.

In het centrum van het dorp staat een beeld van John Wayne en Maureen O’Hara. Er is een stel dat zich in dezelfde pose op de foto laat zetten. Ernest wil ons ook wel zo laten fotograferen maar dat heb ik ‘m toch maar afgeraden. We moeten namelijk nog ettelijke kilometers fietsen en om dat nu met een zere rug te moeten doen…..

Dat huisje met de rode kozijnen is The Dying Man House. Het klinkt wat luguber, maar deze naam slaat terug op een gebeurtenis die plaats vindt in de film The Quiet Man. Een man op sterven springt uit z’n bed en rent dit huisje uit, als hij van het vuistgevecht hoort tussen de hoofdrolspeler en de broer van z’n aanstaande bruid.

In het centrum van het dorp staat deze pub die tijdens de filmopnames ook is gebruikt. Achter de ramen staan diverse dingen uitgestald die daar nog naar verwijzen.

We hebben nog wat meer meren op ons programma staan. Cong ligt eigenlijk tussen twee meren in, aan de andere kant van het dorp vinden we Lough Mask.

Lough Mask

Halverwege krijgen we een korte maar heftige bui over ons heen maar stoer als we zijn, fietsen we gewoon door en waaien we eigenlijk best wel weer snel droog.

Lough Nafooey

Deze drie meren zijn weer even genoeg geweest voor vandaag. Terug in Maam doen we nog wat boodschappen in de winkel naast de Keane’s Pub waar we afgelopen zaterdagavond geweest zijn en waar we zo’n mooie muziekavond hebben meegemaakt. De man bij de kassa herkent ons van die avond en vraagt of we genoten hebben van de muziek. Hij vertelt dat de zingende man oorspronkelijk hier vandaan komt maar in de jaren 60 en 70, toen er veel werkloosheid heerste in Ierland, geëmigreerd is naar Engeland. Hij woont en werkt nog steeds in Engeland maar komt toch regelmatig terug naar Maam. Die muziekavond was er dus alleen maar omdat deze man op dit moment in Maam op bezoek was! Bofkonten zijn we!

 

4 gedachten over “Tocht langs de meren

    • We zijn zo blij dat we die fietsen mee hebben genomen! Voor jullie natuurlijk wat lastig met het vliegtuig maar als je ergens E bikes kunt huren, direct doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.