Turfbroodjes

Als we langs die rijen turf fietsen, moet ik altijd aan mijn opa en oma denken. Ze woonden in Helenaveen, een klein dorpje in Brabant en de naam zegt het al, te midden van veenachtige grond. Net als bijvoorbeeld op veel plekken in Drenthe, werd ook in Helenaveen volop turf gestoken. Ik meen me te herinneren dat m’n opa dat ook zelf deed. Zijn schuur was niet gevuld met stapels hout voor de kachel maar met rijen turf; van die zwartbruine turfbroodjes.

Hier in Ierland kom je ook heel veel van die veenachtige gronden tegen waar ook nog steeds turf vanaf wordt gehaald. Een enkele boer zal misschien nog handmatig wat plaggen afsteken maar eigenlijk wordt tegenwoordig alles met grote machines gedaan. Grote en diepe geulen blijven daarna achter. Het landschap wat dan overblijft is nu niet echt het allermooiste.

Hier staan de uitgestoken stukken turf tegen elkaar gestapeld om te drogen.

 

Ierse milieuactivisten zijn faliekant tegen het turf steken en zeggen dat de veengebieden uniek zijn en dat deze kwetsbare natuurgebieden beschermd dienen te worden. Ze worden hierin bijgestaan door de EU, die de Ierse veengebieden op de lijst heeft gezet van bijzondere natuurgebieden en de Ierse overheid te kennen heeft gegeven dat er geen turf meer gestoken mag worden. Of de Ieren het daarmee eens zijn, weet ik niet. Voorlopig zien we hier op de moerassige weilanden nog heel wat van die uitgestoken turfbroodjes liggen en is ook menig schuurtje er nog mee gevuld.

Zelfs de bakker houdt zich nog bezig met turf maar dan in de vorm van eetbare turfbroodjes. Zo’n broodje ging natuurlijk mee in de boodschappentas!

6 gedachten over “Turfbroodjes

  1. Leuk dat wij vandaag in NO Groningen in het veengebied waren. Hier wordt geen meer gestoken.
    Mooie tocht maken jullie! 👏🍀😘

    • Dus jij ook weer terug naar je kindertijd door dit turfverhaal!
      Ook vroeger zo genoten van de boeken van Toon Kortooms die veelal over de Peel gingen? O.a. Mijn kinderen eten turf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.