Primulaatjes

Het is weer bijna Pasen dus naast schappen vol met chocolade eieren en paashazen, zie je ook veel primulaatjes in de winkels te koop. Het gaat hier dan meestal om die wat felgekleurde plantjes. Hier in het wild kom je ze ook volop tegen en dan zijn het exemplaren met een meer bescheiden kleurtje.

Dit is een primula die we zelf op het terrein hebben en volgens het ‘Wilde Bloemenboek’ gaat het hier om de Primula elatior, de slanke sleutelbloem. Er staat ook nog bij vermeld dat deze soort in Engeland sterk achteruit is gegaan omdat de bloemetjes ervan zeer gewild waren om er wijn van te maken. Aparte jongens, die Engelsen! 

Tijdens een ‘rondje Cluac’ kwamen we bij een wat verwilderde tuin deze Primulaatjes tegen, de Primula vulgaris. Een stengelloze soort en wat mij betreft ook de mooiste.

Nu had ik het net wel over wijn maken maar het schijnt dat sleutelbloemen ook prima te eten zijn, zowel de blaadjes als de bloemetjes. Het moet een wat anijsachtige smaak hebben. Van de primulaatjes die we in Cluac tegenkwamen heb ik geen hap kunnen nemen. Vond ik wat eigenaardig staan naar de eigenaar toe maar die Primula op ons eigen terrein heb ik uitgeprobeerd. Maar of je nu echt van anijs kunt spreken……….De blaadjes waren wat onbestemd en misschien licht bitter van smaak en de bloemetjes vond ik een wat meer nootachtige smaak hebben. Kortom, ik laat ze geloof ik maar gewoon staan.

Deze paashaas hoort bij dat huis van die kleine Primulaatjes. Hij zit op een verweerd bankje, heel parmantig met een vlinder op z’n neus. Ik denk dat hij daar al heel wat seizoenen zit, gezien z’n licht verweerde uiterlijk. Leuk is hij in ieder geval wel! Als je wat beter kijkt zie je dat hij ooit z’n pootje is kwijtgeraakt. Hij heeft nu een houten been aangemeten gekregen.

Die Primulaatjes staan daar in het gras te bloeien vlakbij een mooi stenen muurtje. Nu zou ik toch zelf de neiging hebben gehad om die afvoerpijp een stukje lager te plaatsen, zodat hij niet zo zichtbaar zou zijn. Maar ik denk dat de eigenaar ervan daar totaal niet mee zit! Gewoon een pijp van A naar B, de kortste weg.

Een gedachte over “Primulaatjes

  1. Hier staan ze genoeg, die sleutelbloemen, Blijkbaar hebben de Fransen geen behoefte aan dit soort wijn. Typisch Frans, die afvoerpijp. Mart ergert zich er altijd aan maar een Fransman zit er niet mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.