Houtkap

De Ardèche is een van de meest beboste departementen, las ik op internet. Zo’n 45% van het grondgebied is ermee bedekt. Of die 45% trouwens nog steeds wel klopt, weet ik niet helemaal zeker want iedere keer als we op pad zijn, valt het ons op dat er hier in de omgeving heel veel wordt gekapt. Hele stukken bos worden omgezaagd en overal langs de wegen zie je de stammen hoog opgestapeld liggen. Waarschijnlijk is de prijs van het hout op dit moment erg aantrekkelijk. 

Veel bossen om ons heen zijn aangeplant voor de houtproductie en bestaan voornamelijk uit Douglas bomen. Afhankelijk van de juiste lengte en dikte, gaat op een gegeven moment de kettingzaag erin. Soms wordt een gedeelte van het bos omgelegd maar het kan ook gebeuren dat het bos alleen maar uitgedund wordt zodat de resterende bomen meer ruimte en licht krijgen. Wordt er een bosperceel van meer dan een hectare gekapt, dan is men volgens onze houtboer verplicht om er ook weer nieuwe exemplaren op te planten. En dat zien we ook wel vaak. Tussen de restanten van de omgezaagde bomen staan alweer nieuwe miniboompjes in de grond; netjes in het gelid. En dan is het maar gewoon geduldig wachten tot ze weer volgroeid zijn. In de tussentijd ziet het er toch wel flink kaal uit.

6 gedachten over “Houtkap

    • Ja, dat ziet er het eerste jaar als de boel net gekapt is inderdaad wat triest uit. Het valt me wel altijd op hoe snel het weer groen oogt. Is dat niet van de bomen in wording, dan is het wel van onkruid, bramen en brem!

  1. naast ons wordt 2 hectare bos gekapt, wel om woningen in de plaats te zetten. Het doet zo raar vanop het terras telkens terug de kruin van een boom te zien verdwijnen. Toen we het huis kochten was het terrein naast ons geen bouwgrond en plots is het omgevormd tot bouwgrond.

    • Dat is dan wel even schrikken, hè. Niet meer een bos maar een woonwijk naast je huis. Ik zie dat hier niet zo heel snel gebeuren, we zitten overal zo ver vandaan. Maar je weet het uiteindelijk nooit. Geniet nog maar even extra van de bomen die er nog wel staan, Lut!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.