Knopenwinkeltje

Hoe lang zullen dit soort handwerkzaakjes nog bestaan?

Ben je op zoek naar knopen, spelden, ritsen, kralen, elastiek, wol, scharen of wat dan ook, dan kun je je hart ophalen in deze fourniturenzaak.

De winkel in de Utrechtse Zakkendragerssteeg staat bekend als ‘het knopenwinkeltje’ en bevindt zich hier al ruim dertig jaar. De zaak schijnt het nog steeds goed te doen, zeker tijdens de afgelopen Corona jaren, waarin veel mensen weer aan het handwerken zijn geslagen.

Ik was op zoek naar ‘vrijgezellenknopen’. Knopen van metaal waarbij je geen naald of draad nodig hebt maar een flinke tik van de hamer. Een beetje een ouderwetse naam, waarschijnlijk nog uit de tijd waarin men dacht dat vrijgezellen niet handig waren met naald en draad en op een makkelijke manier toch ergens een knoop aan moesten kunnen bevestigen. Zo’n metalen knoop bestaat uit twee helften. Je doet de stof ertussen en met een stevige tik sla je de twee helften op elkaar.

Altijd leuk om in dit soort winkeltjes rond te struinen en dan natuurlijk ook met de bewuste vrijgezellenknopen weer thuis te komen.

7 gedachten over “Knopenwinkeltje

  1. Oh wat leuk dat dit winkeltje nog bestaat! Vroeger toen ik nog in NL woonde ging ik 1x per 3 maanden naar de lapjesmarkt. Na de aankopen op de hoek van de markt koffie met verse appeltaart en daarna naar dít winkeltje voor de fournituren!

  2. Fourniturenzaak, alleen het woord al! In Gouda hebben ze er ook nog zo eentje en af en toe stap ik er nog naar binnen als ik iets zoek. Nog nooit van vrijgezellenknopen gehoord maar ik heb ze wel in huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.