Tussenstop Metz met nog meer moois

Nog wat verder dwalend door Metz komen we langs een Middeleeuwse stadspoort, de Porte des Allemands. Het bouwwerk lijkt hier met z’n torens bijna meer op een kasteel dan een stadspoort! 

De stadspoort is gebouwd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw. De naam verwijst trouwens niet naar Duitse soldaten die hier doorheen banjerden maar naar een ziekenhuis van de Duitse Orde dat zich destijds vlakbij deze poort, in de Rue des Allemands bevond. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het geheel in 1944 voor een groot deel beschadigd maar later zijn grote delen ervan weer in oude stijl opgebouwd.

Het Middeleeuwse Place Sint Louis is een van de mooiste pleinen van de stad.

Nu zo in de winter misschien wat kaal ogend maar in de zomer moet het hier met alle terrassen een gezellige boel zijn.

Aan de ene kant van het plein bevindt zich een lange wand van huizen uit de 14e en 16e eeuw. Deze worden gesteund worden door stevige bogen. De ruimte hieronder was destijds het domein van de geldwisselaars en bankiers. Tegenwoordig zitten er diverse winkeltjes en cafeetjes.  

De dame van het Office de Tourisme, waar we een plattegrond van de stad hadden gehaald, vroeg aan ons of we met de trein waren gekomen en zo niet, dat we dan zeker even langs het station moesten wandelen. Ze vertelde dat het station was uitgeroepen tot het mooiste van Frankrijk. Dat moesten we zelf natuurlijk ook even beoordelen!

Het station ziet er niet echt uit als een station. Het oogt meer als een kruising tussen een of ander paleis en een grote kerk.

Het is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd in de tijd dat Metz nog onderdeel uitmaakte van het Duitse Rijk. Keizer Wilhelm II liet het bouwen om op deze manier een snelle verbinding tussen Metz en Berlijn te verkrijgen. Hij stond erop dat het station enige allure moest bezitten zodat zijn troepen zowel een beetje statig ontvangen als ook weer in stijl uitgezwaaid konden worden. Het door de Duitse architect Jürgen Kröger ontworpen station werd in 1908 ingehuldigd. De grote klokkentoren schijnt trouwens door Keizer Wilhelm II zèlf te zijn ontworpen!

We komen al wandelend terug naar ons hotel nog meer Duitse invloeden tegen. Vanaf het station lopen we door het Quartier Impérial, de wijk die ook al in de tijd van keizer Wilhem II is gebouwd. Het is een ruim opgezet geheel met heel veel stadsvilla’s in diverse stijlen. Avenue Foch vormt zo’n beetje de overgang naar het oude Metz. Dat Foch moeten we trouwens niet op z’n Duits uitspreken maar op z’n Frans als een soort Fosj, merkten we toen we de weg vroegen.

Deze vakwerkvilla op bovenstaande foto doet wat denken aan de vakwerkhuizen in de Elzas. Hij is gebouwd in 1904 door de architect Eduard-Hermann Heppe en staat bekend als Villa Salomon.

Ons hotel lag vlakbij le Temple Neuf, een protestantse kerk op Petit-Saulcy, een eilandje dat in de rivier de Moezel ligt. Niet verkeerd om daar iedere keer langs te moeten lopen op weg naar ons hotel! Een echte blikvanger en helemaal zo tegen het einde van de middag, als hij mooi verlicht is. Drie keer raden……deze Temple Neuf stamt ook al uit de tijd van keizer Wilhelm II!

Zoals ik al eerder aangaf, is het bijna net zo leuk om, naast het bezoeken van alle highlights, gewoon op je gemak door de stad te slenteren.

Hier kwamen we langs een poort die open stond en waardoor we even een blik op de binnenplaats konden werpen. Er woont vast een liefhebber van oude haardplaten!

In een achterafstraatje liepen we lang dit winkelpand waarin een vioolbouwer is gevestigd. Typisch Coronatijd; een viool links in de etalage ‘draagt’ hier een mondkapje!

3 gedachten over “Tussenstop Metz met nog meer moois

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.