Alweer een kasteel!

We hebben de smaak te pakken: alweer een kasteel!

Altijd mooi om te zien hoe zo’n historisch pand weer helemaal in z’n oude luister hersteld wordt. Het gaat hier om Château de Vaussèche. Het oorspronkelijke kasteel dateert uit de 11e eeuw maar de belangrijkste aanbouwsels zijn van later, namelijk uit de 15e, 16e en 17e eeuw.

Al ontelbare keren zijn we naar Vernoux gereden zonder ooit dit kasteel te hebben gezien. Het ligt ook wat verstopt beneden in het dal. Vanaf de doorgaande weg moet je bijna je nek verdraaien om in de verte een klein stukje van dat verborgen kasteel te kunnen ontdekken. Rechtsaf slaand via een smal en doodlopend weggetje stonden we uiteindelijk oog in oog met het kasteel. Onderstaand bord vertelde dat het inderdaad om Château de Vaussèche ging.

Vlak daarachter stond een mooi gerestaureerd huis waar een man wat in de tuin aan het rommelen was. Hij kwam naar ons toe en vertelde dat het geen probleem was om een rondje om het kasteel te lopen en de buitenkant te bewonderen maar dat we voor een kijkje binnen nog even geduld moesten hebben. Tijdens de ‘Journées du Patrimoine de Pays’ in september gaan de deuren open en zal hijzelf een rondleiding organiseren. Het bleek dat we hier met de eigenaar van het hele gebeuren te maken hadden. Hij vertelde dat hij van jongs af aan al een passie had voor dit soort oude en historische panden. In 2015 kreeg hij de mogelijkheid om het oude kasteel te kopen en met de restauratie ervan te beginnen. In 2023 hoopt hij dat het geheel helemaal klaar zal zijn en dan is het de bedoeling dat het gebruikt gaat worden voor culturele evenementen.

Wat mooie oude stenen die vast wel weer ergens een plekje zullen krijgen.

Dakgoten en regenpijpen van koper.

Vol bewondering liepen we rond het kasteel en hebben we kunnen zien wat er al af was en wat voor werk er nog restte. Wat een klus maar wat wordt het mooi! Reken maar dat we straks tijdens de monumentendagen hier op de stoep zullen staan om ook binnen een kijkje te kunnen nemen!

Op internet kwam ik onderstaande oude prent tegen waarop te zien is hoe het kasteel er vroeger uitgezien moet hebben, voordat men aan het restaureren is geslagen. Je ziet bijvoorbeeld dat destijds de dakrand gelijk liep met het dak van de torens. Bij het restaureren hebben ze nu de torens wat hoger opgebouwd.

Eigenlijk zijn die opnieuw gevoegde torens op dit moment nog net iets te netjes en te gladjes, naar mijn zin. Straks, als de muren alweer iets meer verweerd zijn, zoals op bovenstaande foto, is het voor mij helemaal af. Maar dat zal ik maar niet tegen de eigenaar zeggen!

2 gedachten over “Alweer een kasteel!

  1. Wat mooi gerestaureerd!! Zeker de moeite waard om binnen te gaan kijken in september. Wie weet raken jullie geïnspireerd 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.