Rondom Maisonseule

Overdag, zodra de zon te voorschijn komt denk je eigenlijk dat het bijna lente is maar ‘s nachts is het nog flink koud en ben je dat idee direct weer kwijt.

Gistermiddag hadden we ook weer zo’n ‘bijna-lente-gevoel’. Tijd om wat zitvlees kwijt te raken. Niet te ver, niet te lang maar een lekkere middagwandeling rondom het kasteel Maisonseule in Saint-Basile, een dorpje zo’n drie à vier kilometer verderop.

Maisonseule stamt vermoedelijk uit de dertiende eeuw. Vele malen werd het kasteel verwoest en telkens weer op dezelfde plaats ook weer opgebouwd. Na vele eigenaren gekend te hebben maar ook diverse jaren van leegstand, is het uiteindelijk in 1983 op de lijst van historische monumenten geplaatst. In 1990 is het gekocht door Yves Lecoq, een bekende TV persoonlijkheid, komiek en imitator. Hij liet het kasteel van onder tot boven tiptop restaureren en verhuurt het sinds die tijd als luxe gastenverblijf voor speciale gelegenheden, met een landingsplaats voor een helikopter en al! Of het kasteel in deze vorm nog steeds ‘in leven’ is, weet ik niet helemaal zeker. Het toegangsbord is sinds kort namelijk compleet afgeplakt en als je de roddels over deze 75 jarige meneer Lecoq mag geloven, schijnt hij wat financiële problemen te hebben en heeft hij één van z’n vier(!) kastelen al moeten verkopen. Of dit kasteel op de lijst staat om ook verkocht te gaan worden, vertelt het verhaal niet maar dat afgeplakte bord in combinatie met die financiële problemen van de eigenaar, klinkt niet echt positief.

Helemaal los van wat er nu allemaal waar is van dit verhaal; je kunt in ieder geval mooi wandelen rondom het kasteel.

Vrijwilligers hebben afgelopen jaar wat houten bordjes langs de wandelpaden geplaatst, waarop wat diepzinnige teksten zijn geschreven. Hier zie je er eentje.

‘la poésie ce n’est pas du vent, c’est le vent qui est poésie’, woorden van Yann Venner, een Bretonse schrijver.

Tijdens de wandeling kom je diverse observatieposten tegen, van waaruit je stilletjes voorbij komende ‘bosbewoners’ kunt bewonderen. Misschien ook nog wel eens iets om op ons eigen terrein te bouwen……

Wordt het als uitkijkpost niets, dan kan hij altijd nog als speelhut voor onze kleinzoon fungeren!

6 gedachten over “Rondom Maisonseule

  1. Opgelet niet groter dan 5 vierkante meter want anders moet je een toelating hebben en boven de 10 vierkante meter zelfs een bouwvergunning, zelfs voor je kipperen

    • Haha, je denkt zeker dat we een giga uitkijktoren willen maken of in plaats van een speelhut een compleet speelhuis!
      Nee hoor Lut, zo’n observatiepost zoals op de foto is hooguit 1 bij anderhalve meter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.