Brood en spelen

Ter ere van de verjaardag van vriendin Will waren we uitgenodigd om vandaag pizza bij haar te komen eten. Het was nog even wachten totdat de houtoven goed op temperatuur was dus als tijdverdrijf en ook om zelf op temperatuur te blijven, leek het onze gastvrouw wel leuk om een spelletje Mölkky te gaan spelen, een Fins spel.

We hadden nog nooit van dit spel gehoord maar het is een beetje te vergelijken met kegelen. Het spel heeft 12 houten paaltjes die je met een 13de stuk hout omver moet gooien. Bij aanvang staan alle paaltjes dicht bij elkaar opgesteld. Gooi je 1 paaltje om, dan wordt het cijfer dat op dat paaltje staat op je scorelijst genoteerd. Gooi je meerdere paaltjes om, wat eigenlijk makkelijker is omdat ze dichtbij elkaar staan, dan telt alleen de hoeveelheid omver geworpen paaltjes, ongeacht wat er voor cijfer op het stuk hout staat afgebeeld. Na elke worp worden de paaltjes weer rechtop gezet op de plaats waar ze terecht gekomen zijn. Het mooiste is dus eigenlijk om bijvoorbeeld maar 1 paaltje omver te gooien waarop dan wel een hoog cijfer staat. Degene die exact 50 punten heeft gehaald is de winnaar maar gooit die meer dan 50 punten dan wordt zijn score weer teruggebracht naar 25. Gooi je 3 keer achter elkaar geen enkel paaltje om, dan lig je uit het spel.

Zo, snappen jullie het nog? Ach, na zo’n spelletje Mölkky smaakten de pizza’s in ieder geval nòg lekkerder!

6 gedachten over “Brood en spelen

    • De jarige was de winnaar maar die was daarna druk met pizza’s bakken dus ik weet niet of ze een extra grote pizza heeft verorberd. Wèl een extra biertje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.