Tussenstop in Cluny

Het bevalt ons erg goed om de reis vanuit Nederland terug naar Frankrijk in tweeën te knippen, zeker in de winter met z’n korte dagen. We hebben geen zin om ‘s avonds in het pikkedonker op onze berg te moeten aankomen. De eerste dag lekker doorkarren, een hotelletje zoeken, de volgende dag nog even het stadje in en daarna weer door om vóór het donker aan te komen. Zo ook vorige week, toen we weer richting Frankrijk vertrokken.

Dit keer was de stop in Cluny. Sinds Ernest zich door het boek ‘De Bourgondiërs’ van Bart van Loo heeft geworsteld, staat dit stadje hoog op z’n bezoeklijst. Natuurlijk moet je dit soort plaatsen eigenlijk bezoeken met mooi zonnig weer maar helaas, dat zit er ‘s winters niet altijd in.

Cluny is een sfeervol stadje dat gegroeid is rondom een mooie abdij. Deze abdij dateert uit het begin van de tiende eeuw en was ooit de machtigste en grootste van Europa. In de loop der eeuwen is de abdij helaas in verval geraakt en tijdens de Franse revolutie zelfs voor het grootste gedeelte gesloopt. Van de oorspronkelijke gebouwen is uiteindelijk maar zo’n kleine 10% bewaard gebleven. Misschien wel dan niet veel meer maar wel mooi gerestaureerd! Het gaat me wat te ver om de hele geschiedenis hiervan uit de doeken te doen. Op internet is er voldoende over te lezen. Gewoon door het stadje slenteren en genieten van alles wat je ziet, is veel plezieriger.

Uitzicht op de toren van de Abdij van Cluny, van de Eglise de Notre-Dame en de Tour des Fromages

La Tour des Fromages. De naam heeft het te danken aan een vrouw die op deze plek haar zelfgemaakte kazen liet drogen. Aldus het verhaal.

Portes d’Honneur, de oorspronkelijke hoofdingang van de abdij

Trap richting het lager gelegen kerkplein met nog wat overblijfselen van het destijds hoger gelegen voorportaal

Vanaf de andere kant

Nog een keer de toren van de Abdij

Als je op de péage in de buurt van Cluny rijdt, passeer je zo’n groot toeristisch bord waarop een paard wordt afgebeeld. Nooit geweten dat Cluny ook iets met paarden had maar wèl dus. In de tijd van Napoleon werden er diverse stoeterijen opgericht die in de eerste plaats bedoeld waren om paarden te kunnen leveren voor de oorlog. Zo ook deze stoeterij in Cluny, ‘le Haras National’. De stallen bevinden zich in gebouwen van de abdij. Van het fokken van oorlogspaarden werd in de loop der tijd het accent meer en meer gelegd op het fokken van sport- en vrijetijdspaarden. Tegenwoordig worden er paarden getraind, is er op het terrein een manege en een renbaan en worden er diverse spring- en dressuurwedstrijden georganiseerd.

La Tour Fabry is een van de torens in de Middeleeuwse verdedigingsmuur rondom Cluny. De toren staat aan de rand van le Parc Abbatial waarin zich een openlucht theater bevindt en waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven.

12 gedachten over “Tussenstop in Cluny

  • Tijdens ons bezoek in het stadje Cluny zijn we helemaal niets ‘kantigs’ tegen gekomen, Lut. Dus ik ben even gaan zoeken op internet.
   “Cluny is een kantsoort die behoort tot de stropkant. De tekeningen ervan zijn ontworpen naar het voorbeeld van de oude kloskant die in het Musée de Cluny in Parijs bewaard wordt. De naam van deze kantsoort heeft dus niet met de stad Cluny te maken”. Aldus google.
   Wist ik trouwens ook niet, hoor.

   • Mooi dat je het even opzocht, want grappig dan staat het in al mijn cursussen die ik volgde verkeerd, maar hoe dan ook het is en blijft een heel leuke kant om te klossen.

  • Die zaterdagmarkt schijnt inderdaad heel gezellig te zijn, hoor en lees ik. Café du Centre was helaas dicht, toen wij er waren. We wachten even op wat mooier weer en dan gaan we dat vast eens uitproberen!

 1. Cluny hebben ook wij eens bezocht tijdens onze tussenstop, ik vond het ook zeer indrukwekkend en staat nog steeds op m’n to-do lijstje om het weer eens te gaan bezoeken. Overigens waren wij er in de zomer en ja… dat geeft er nog een extra dimensie aan!

  • Wij gaan ook nog een keer terug maar dan niet als tussenstop maar om wat langer te blijven. En dan het liefst met lekker zonnig weer en buiten het toeristenseizoen. Dan moet het vast nòg mooier en sfeervoller zijn!

  • Kun je nagaan: we rijden nu al zo’n 20 jaar daar voorbij en nu pas hebben we onszelf de tijd gegund om dat mooie stadje te bekijken! Maar…….het smaakt naar meer.

 2. Wat een prachtig stadje, daar wonen Hans en Margreet met wie ik altijd correspondeer. Wij denken er ook over om een tussenstop te maken eind januari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.