In tropische sferen?

Je zou toch bijna denken dat je in een of ander tropisch land zit in plaats van in Amstelveen! Dit zijn halsbandparkieten. Redelijk brutaal ogend en echte herrieschoppers maar leuk genoeg natuurlijk om ze op de foto te krijgen. Dat kostte trouwens wel wat moeite, want hoe lok je nu zo’n parkiet naar je balkon. Pss pss naar een kat. Woef woef naar een hond, mekkeren naar een geit, gakken naar een gans maar een parkiet? Snoepgoed in de vorm van vetbollen of zakjes met pinda’s ophangen helpt altijd om koolmeesjes dichterbij je huis te halen, dus hebben we dat ook gedaan om deze vogels te lokken.

Ik heb onze Anne met haar camera op de uitkijk gezet. Zij is nu, zegt ze zelf, een volleerde halsbandparkietenspotter. Leuk scrabble woord trouwens! Geduld is een schone zaak en ze heeft inderdaad een paar mooie plaatjes voor me kunnen schieten.


Niet moeilijk te bedenken waarom deze parkiet ‘halsbandparkiet’ heet. Kijk maar eens naar die zwarte ketting om z’n nek. Officieel is deze parkiet inderdaad een tropische vogel. Vroeger zag je hem eigenlijk alleen maar in Afrika en Azië. Het verhaal gaat dat deze vogel ooit eens als huisdier naar Europa gehaald is; wellicht een keer ontsnapt uit een volière of kooi of gewoon losgelaten waarna ze in deze contreien zijn blijven hangen of beter gezegd, vliegen. Ook in Nederland komen ze voor. In de polder zul je ze trouwens niet zo heel gauw zien. Als vogels met tropische roots zoeken ze toch meer de warmte van een stad op. Uit de hoeveelheid halsbandparkieten in diverse steden blijkt dat ze aardig gewend zijn aan het Nederlandse klimaat, zelfs aan onze winters. Waren ze voorheen voornamelijk in Amsterdam te vinden, tegenwoordig zie je ze ook volop in de rest van de Randstad en dus ook in Amstelveen.

Deze stad staat bekend als een groene gemeente door z’n vele parken en groenstroken maar nu dus ook door die groene halsbandparkieten.

10 gedachten over “In tropische sferen?

  1. Pingback: Halsbandparkiet (Psittacula krameri) | MaasBergen

  2. grappig, hier juist niet in de bebouwde kom maar volop aan de rand van de gemeente bij de polder. duiken tegen zonsondergang op de draden van de hoogspanningsmasten, zijn dol op de vruchten van de sierappelboompjes, hebben een slaapboom. en maar kwekken de hele dag, de rakkers. hun lawaai past kennelijk wel in ónze polder of misschien heeft de jongere generatie zich inmiddels zo aangepast dat die niet meer invasief exotisch is?

    • Ik denk inderdaad dat de parkieten zich steeds beter aanpassen. Het blijft altijd wel een bijzonder gezicht, die groene vogels in het Nederlandse landschap. Wat denk je, zouden ze hier straks net zo populair zijn als bijv. de mus?

    • Leuk, hè. En gewoon op de rand van het balkon! We moesten de foto wel binnen vanachter het raam nemen, een beetje verdekt opgesteld maar ze zijn desondanks wel goed gelukt.

  3. Klopt hoor, hier in de polder zie ze echt niet maar al wandelend door een stad ben ik ze vaak tegengekomen. Ze maken veel lawaai, past niet in de polder.

    • Los van polder of stad; ik weet sowieso nog niet helemaal zeker of ik die vogels wel hier in Nederland vind passen. Heel leuk en fotogeniek maar niet echt thuishorend hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.