Strepen

Een tijdje terug zagen we naar boven kijkend, van die witte strepen in de lucht, afkomstig van een vliegtuig.

Die strepen ontstaan als hete, vochtige waterdamp uit de uitlaat van een vliegtuig zicht mengt met de koude buitenlucht. Vliegtuigen vliegen op zo’n hoogte van 10 kilometer en daar kan de temperatuur wel meer dan 40 graden onder nul zijn. Behoorlijk koud dus. Die uitlaatgassen van een vliegtuig bevatten veel roetdeeltjes en waterdamp. Vanuit de hete vliegtuigmotor belanden die direct in de koude lucht. De waterdampdruppeltjes koelen dan snel af, hechten zich aan de roetdeeltjes uit de vliegtuigmotor en bevriezen uiteindelijk tot een soort langwerpige wolk oftewel een vliegstreep. Hoe vochtiger die lucht daarboven is, hoe langer die witte condensstrepen zichtbaar blijven. Is de lucht veel droger dan zie je òf helemaal geen streep òf wellicht een streep die dan weer snel verdwenen is.

Zo, genoeg technische details; ik ga bijna op Helga van Leur lijken!

De twee foto’s zijn niet helemaal vanaf dezelfde plek genomen maar wèl alle twee gericht op het westen. Het onderstaande plaatje is van een gestreepte lucht aan het begin van een zonnige middag, toen we een blokje om gingen.

Deze andere foto is vanuit ons huis genomen, enkele uurtjes later toen de zon onderging. Nog steeds goed zichtbare strepen.

Dat kan ook wat over het weer zeggen. De weermannen kunnen aan de snelheid waarmee die witte strepen oplossen of verdwijnen afleiden wat voor weer het gaat worden. Zijn de witte vliegtuigstrepen binnen ‘no time’ verdwenen, dan is de lucht heel droog en is er weinig kans dat het weer zal omslaan. Blijven die strepen lang in de lucht dan zal het weer waarschijnlijk binnen een paar dagen veranderen.

De foto’s zijn, zoals ik al aangaf, van een tijdje terug en als ik naar die strepen kijk moet het weer dus eigenlijk binnen enkele dagen omgeslagen zijn. Tja, dat weet ik dus eigenlijk niet meer. Ach, de foto’s zijn in ieder geval mooi.

4 gedachten over “Strepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.