Een Baarns wandeltochtje

Onlangs heb ik een wandelrondje gedaan met vriendin Conny. Of misschien kunnen we het wel beter een ‘bijkletsrondje’ noemen. Als we in Nederland zijn, proberen we altijd wel ergens met elkaar af te spreken. Dit keer werd dat in Baarn. Voor mij lekker makkelijk te doen met de trein vanuit Utrecht. Voor Conny, die uit Friesland moest komen, wat verder weg maar ze vond dat die duizend kilometer van mij van Frankrijk naar Nederland wel mee mocht wegen. Los van die niet helemaal eerlijke afstandsverdeling weten we dat Baarn ook een heel gezellig restaurant heeft, zowat bijna op het station.

Wandelen zonder eerst aan de koffie te hebben gezeten kan natuurlijk niet. Voordat we het restaurant verlaten en op pad gaan, geven we elkaar altijd een boek cadeau. Een traditie van al jaren. We hebben het zelfs een keer gepresteerd om elkaar hetzelfde boek te geven!

De paden op, de lanen in! Met behulp van de ‘wandelapp’ komen we een heel end. Dat die tocht ons dan misschien niet altijd over de officiële wandelpaden voert, ligt niet aan die ‘app’ maar meer aan het feit dat wandelen en kletsen voor ons soms wat moeilijk samengaat maar ook dat we vaak wat weggetjes zien die veel leuker en interessanter zijn dan de route die de ‘wandelapp’ ons voorschrijft.

Al wandelend kwamen we langs dit mooie bomenlaantje, te bereiken via een boog van ‘Cortenstaal’. Staal dat al lekker verkleurd is en nu zo’n fraai bruin roestig kleurtje heeft. Ik heb wel wat met roest.

Zo’n laantje wordt een ‘berceau’ genoemd en bestaat uit een rij beuken en eiken die zo gesnoeid zijn dat ze een soort bladerdak vormen boven het wandelpad. Van oudsher was zo’n ‘berceau’ bedoeld om wandelaars te beschermen tegen de zon. Blanke gezichten waren destijds in de mode en hoorden bij de elite en bruinverbrande toeten hoorden bij landarbeiders.

Er staan in dit bos wat houten beelden opgesteld, gemaakt door Gert Eussen uit Zuidveen. Een bord erbij vertelt dat de verschillende kostuums de tijdsperiodes verbeelden waarin dit Baarnse Bos in de afgelopen 300 jaar is ontwikkeld. Het ene beeld geeft de periode ‘1700’ weer, de andere beelden ‘1800’ en ‘1900’. Een vierde sokkel zonder beeld is uit de periode ‘2000’. Het is de bedoeling dat je daar zèlf op gaat staan als vertegenwoordiger van de mensheid van deze tijd.

Het moeten er dus vier zijn maar we hebben er een paar gemist. Teveel gekletst en niet goed opgelet. De volgende keer plakken we onze monden dicht!

Nu ja, in ieder geval hebben we dit onderstaande beeld gespot dat de periode ‘1900’ verbeeldt.

Het gezellige restaurant waar we niet alleen koffie hebben gedronken maar waar we na afloop van onze tocht ook hebben geluncht, heet ‘de Generaal’ en is gehuisvest in een voormalig stationsgebouw. De Jugendstil kenmerken in het mooi gerestaureerde historische pand zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven en verwijzen naar de tijd waarin de Koninklijke familie en de welgestelden van Baarn dit station aan de Lt. Gen. van Heutszlaan als startpunt voor hun reis gebruikten.

Het bovenstaande ’schilderij’ van het oude station is geprint op een placemat van papier dus voordat het lunchgerecht kwam en voordat ik er mogelijk op zou gaan knoeien, gauw een foto ervan gemaakt!

6 gedachten over “Een Baarns wandeltochtje

 1. In het Frans betekent ‘berceau’ bakermat of wieg.
  De uitdrukking wordt ook gebruikt om de plaats aan te duiden waar iets is ontstaan. Zo wordt het dorp Oyé, in de Brionnais, ook wel de bakermat genoemd van de Charolais koeien.

  • Het woord ‘berceau’ hier in het Baarnse Bos zal wel stammen uit de periode waarin er veel Franse woorden in de Nederlandse taal geslopen zijn.
   Oorsprong, bakermat……Nu moet ik nog even de link vinden tussen het woord berceau, ander woord hier voor loofgang en het Franse berceau voor oorsprong, bakermat.

  • De volgende keer proberen we naast al dat bijkletsen ook nog een langere wandeling te maken. Dit was ‘een eitje’.
   Moet kunnen; vrouwen staan toch bekend om hun vermogen te kunnen multitasken, hè 😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.