Het betere stampwerk

Tijdens onze fietstocht door het Drentse land, enige tijd geleden alweer, kwamen we door het dorpje Zorgvlied waar we dit houten kerkje zagen staan. Ik vond het wel wat weg hebben van die houten kerkjes die we in Noorwegen destijds tegenkwamen. Even op het informatiebord gekeken of er wellicht Noorse ‘roots’ aanwezig waren maar nee, hoor.

Het gaat hier om het kleinste houten kapelletje van Drenthe en het staat bekend als de Obadja kapel. Het werd in 1904 gebouwd en is nog steeds in gebruik als kerk voor de hervormde gemeente. Ze moeten het daar dan wel hebben van de zomermaanden waarin er veel vakantie vierende kerkgangers naar de zondagse kerkdienst komen. In de stille winters is het niet rendabel en worden er geen diensten gehouden.


Obadja…..Die naam doet een belletje bij me rinkelen en brengt me eigenlijk terug naar m’n lagere schooltijd.

Vroeger was het op de lagere school nog gewoonte dat de leerlingen diverse rijtjes en lijstjes uit het hoofd moesten leren, het liefst klassikaal en hardop dreunend. Die rijtjes werden er voor het leven ingeramd! Of het nu ging om rekentafels, jaartallen of plaatsnamen. Zo was het ook met alle namen van de bijbelboeken, zowel die van het Oude Testament als van het Nieuwe: stampen maar!

Die Obadja hoorde ook in dat rijtje thuis. Met wat moeite komen de andere bijbelboeken nu trouwens ook weer bovendrijven, merk ik. Zie je wel, voor het leven erin geramd! Het Oude Testament eindigde met het boek Maleachi. Er was niets mooiers om daarna, nadat je het hele rijtje had opgedreund en het liefst ook foutloos, te kunnen eindigen met dat bekende en lekker in het gehoor liggende rijmpje!

‘Maleachi, waarom lach-ie, Habakuk z’n broek is stuk, Daniël die maakt hem wel, met een draadje van Ezechiël’.

Een gedachte over “Het betere stampwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.