Eindelijk het kaartje teruggevonden dat ooit aan deze roos bungelde! Het gaat hier dus om de ‘Rosa Pierre de Ronsard’.

Vorig jaar kreeg hij alleen maar knopjes die al, voordat het bloemen moesten worden, bruinig verkleurden en daarna helaas helemaal niets meer deden. Maar we hebben ‘m ernstig toegesproken waarop hij z’n leven duidelijk heeft gebeterd. Hij bloeit nu zelfs al voor de tweede keer!

Veel planten worden vernoemd naar bekende of wat minder bekende personen. Zo ook deze roos die vernoemd is naar de Franse dichter Pierre Ronsard, die leefde in de zestiende eeuw; de tijd van de Renaissance. Het motto van die tijd was ‘Carpe diem’, pluk de dag. Oftewel, geniet van iedere dag, stel geen zaken uit en haal alles uit deze dag.

Maar waarom heeft deze roos van ons nu de naam van die dichter gekregen? Wat had onze Pierre met rozen? Het motto ‘pluk de dag’ heeft hij vast in z’n hoofd gehad toen hij destijds in een van z’n gedichten deze regels schreef: ‘vivez, si m’en croyez, n’attendez à demain. Cueillez dès aujourd’hui les roses de la vie’. Zoiets als: ‘leef nu, geloof me, wacht niet tot morgen. Pluk vandaag nog de rozen van het leven’. Et voilà, daar komt dus die roos om het hoekje kijken. Het zullen wel deze dichtregels geweest zijn die ervoor gezorgd hebben dat zijn naam nu voor altijd is verbonden aan een rozensoort. Verzin ik zo maar ter plekke!

Niet verkeerd om als roos vernoemd te zijn naar een dichter die deze wijze woorden uit z’n pen liet vloeien!