Bezoek aan de waterval

Gisteren zijn we ‘en route’ geweest. Volgens de ‘weerapp’ zou het zonnetje ‘s ochtends nog volop schijnen, dus zijn we al vroeg vertrokken om daar van te kunnen profiteren. De Ardèche heeft diverse bekende ‘highlights’ waaronder bijvoorbeeld le Mont Gerbier de Jonc, die grote molshoop van basalt waar de rivier de Loire ontspringt of le Pont d’Arc, een soort natuurlijke brug over de rivier de Ardèche maar ook les Cascades du Ray-Pic, de beroemdste watervallen van deze streek. We moeten trouwens eerlijk opbiechten dat we deze watervallen nog nooit eerder hebben bezocht. Als door de vele regens van afgelopen tijd ons watervalletje hier op ons terrein al veranderd was in een heuse waterval, dan zou die van Ray-Pic zeker voldoende water moeten hebben, bedachten we. De moeite waard dus om er nu maar eens een bezoekje aan te wagen. We werden niet teleurgesteld: een prachtige plek en meer dan voldoende water dat naar beneden stortte.

Pas geleden is er een onderhoudsploeg bezig geweest met het snoeien en zagen van enkele bomen om zo vanaf de boven gelegen weg een beter zicht te kunnen hebben op de watervallen.

De oorsprong van al dat water bevindt zich in de verderop gelegen plaats Lachamp-Rafaël. Vanuit dit dorpje ontspringt een klein bergstroompje dat in een later stadium overgaat in de rivier la Bourges. Deze rivier perst zich hier door de basaltrotsen en zorgt zo voor twee mooie watervallen.

Om de watervallen van dichterbij te kunnen bekijken, zet je even verderop je auto op de parkeerplaats en loop je er via een slingerend pad door het bos naartoe. Vroeger kon je trouwens helemaal naar beneden lopen en was het zelfs mogelijk om een duik te nemen in het meertje onderaan de waterval. Nadat er in de zomer van 2009 enkele rotsblokken naar beneden zijn gevallen waardoor een zwemmer is verongelukt, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen en is afdalen tot aan de waterval ten strengste verboden.

Via dit soort trappen, veelal gemaakt van boomstammen of houten bielzen en zo goed mogelijk passend in de natuurlijke omgeving, loop je door het bos richting de watervallen.

Een mooi tripje naar een mooie plek. Gelukkig waren we vroeg want toen we weer terug kwamen op de eerst heel rustige parkeerplaats, was er nu bijna geen plekje meer te vinden. Ook veel Fransen hadden op deze tweede Pinksterdag het plan opgevat om de watervallen te gaan bekijken. Wat zal het hier straks in de zomer, middenin het vakantieseizoen druk zijn!

6 gedachten over “Bezoek aan de waterval

  1. Ja, mooi die watervallen daar. Wij zijn er al vaak geweest, zelfs al toen je nog helemaal naar beneden kon lopen. Maar toen stonden er al borden dat je niet onder de waterval zelf mocht komen.

    • Zo dichtbij dat watergeweld komen, lijkt me helemaal mooi! Nu ja, dan gaan we gewoon even bij onze eigen ‘waterval’ staan, doen de ogen dicht en dan lijkt het met een beetje fantasie net alsof we bij Ray-Pic staan😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.