In het tuintje grenzend aan de ‘geitenschuur’ zit een hardnekkige wildgroeier. Tel de blaadjes maar en je weet dat het hier om zevenblad gaat. In de volksmond wordt het ook wel tuinmansverdriet genoemd; nu ja, in mijn geval dan tuinvrouwverdriet en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Tenminste…. als je er vanaf wilt komen.

Zevenblad is een lastig onkruid dat via worteluitlopers flink doorwoekert onder de grond. Die wortels zijn moeilijk te verwijderen en iedere keer als ze afbreken groeit er razendsnel een nieuw plantje uit. Dit zevenblad van ons is, als niet opgemerkte verstekeling, een keertje meegereisd met de plant ‘alchemilla mollis’, oftewel vrouwenmantel. Ooit met de beste bedoeling van iemand gekregen, die vast niet heeft geweten dat er ook wat worteltjes van dat zevenblad meeverhuisden.

Ik ben eens even in de boeken gedoken. Er zijn een paar dingen die ik kan doen, lees ik.

-Zodra dat zevenblad z’n hoofd boven de grond uitsteekt, het gewoon iedere keer weg plukken. Helemaal kwijt raken zul je ‘m niet maar door dat gepluk verzwakt de plant wel en zal die minder snel groeien.

-De border leeghalen en hem vol zetten met aardappelplanten. Het schijnt dat dat zevenblad daar geen grote fan van is. Op de plekken waar de aardappelen gepoot zijn, schijnt na verloop van tijd geen zevenblad meer te willen groeien. Zijn de aardappelen gerooid, dan kun je de border weer volzetten met ‘schone’ planten.

-Een sterke bodembedekker erbij zetten, zoals de geranium macrorrhizum, die het zevenblad dan eigenlijk verdringt.

-De boel de boel laten en dat zevenblad gewoon lekker laten groeien en er je voordeel mee doen. Het blijkt namelijk een vitaminerijk plantje te zijn. Je kunt het blad, net als sla of spinazie gewoon eten en dan met name de jonge blaadjes. Een hartige taart met het zevenblad als ingrediënt, in combinatie met kaas en eieren, schijnt ook heel smakelijk te zijn. Aldus het grote groene (on)kruidenboek.

Daarnaast schijnt het zevenblad ook nog geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Het werkt namelijk vochtafdrijvend, stimuleert de werking van de nieren en verlaagt de bloeddruk.

Heel lang geleden was men ook al op de hoogte van de geneeskrachtige werking van dit plantje. Toen werd het veelal ingezet bij gewrichtsklachten. Van het zevenblad werd een papje gemaakt en dat werd dan als een soort van nat verband om de pijnlijke gewrichten gewikkeld, waardoor de pijn verminderde.

Dus wat zeur ik nu toch eigenlijk over dat ‘fantastische’ zevenblad in m’n border! Niks tuinvrouwverdriet: ik laat het plantje daar gewoon vrolijk tekeer gaan. Scheelt trouwens ook heel wat werk!

Wat betreft al die boekentips: er groeien al heel wat geraniums in die border maar zo’n geranium macrorrhizum als extraatje erbij zetten als krachtige verdringer van dat zevenblad vind ik toch wel een aardig idee en het staat nog mooi ook. De border leeghalen om daar nu aardappels in te gaan poten vind ik op dit moment wat te ver gaan maar zou in geval van hoge aardappelnood altijd nog een mogelijkheid zijn. Blaadjes ervan plukken, ga ik sowieso doen. In ieder geval om de boel op die manier in toom te houden maar ook om er eens een keertje een gezonde pot thee van te trekken of er een groen soepje van te maken. Taarten bakken vind ik leuk, dus die hartige taart met dat zevenblad ga ik ook maar eens uitproberen.