Wat is wijsheid

In het tuintje grenzend aan de ‘geitenschuur’ zit een hardnekkige wildgroeier. Tel de blaadjes maar en je weet dat het hier om zevenblad gaat. In de volksmond wordt het ook wel tuinmansverdriet genoemd; nu ja, in mijn geval dan tuinvrouwverdriet en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Tenminste…. als je er vanaf wilt komen.

Zevenblad is een lastig onkruid dat via worteluitlopers flink doorwoekert onder de grond. Die wortels zijn moeilijk te verwijderen en iedere keer als ze afbreken groeit er razendsnel een nieuw plantje uit. Dit zevenblad van ons is, als niet opgemerkte verstekeling, een keertje meegereisd met de plant ‘alchemilla mollis’, oftewel vrouwenmantel. Ooit met de beste bedoeling van iemand gekregen, die vast niet heeft geweten dat er ook wat worteltjes van dat zevenblad meeverhuisden.

Ik ben eens even in de boeken gedoken. Er zijn een paar dingen die ik kan doen, lees ik.

-Zodra dat zevenblad z’n hoofd boven de grond uitsteekt, het gewoon iedere keer weg plukken. Helemaal kwijt raken zul je ‘m niet maar door dat gepluk verzwakt de plant wel en zal die minder snel groeien.

-De border leeghalen en hem vol zetten met aardappelplanten. Het schijnt dat dat zevenblad daar geen grote fan van is. Op de plekken waar de aardappelen gepoot zijn, schijnt na verloop van tijd geen zevenblad meer te willen groeien. Zijn de aardappelen gerooid, dan kun je de border weer volzetten met ‘schone’ planten.

-Een sterke bodembedekker erbij zetten, zoals de geranium macrorrhizum, die het zevenblad dan eigenlijk verdringt.

-De boel de boel laten en dat zevenblad gewoon lekker laten groeien en er je voordeel mee doen. Het blijkt namelijk een vitaminerijk plantje te zijn. Je kunt het blad, net als sla of spinazie gewoon eten en dan met name de jonge blaadjes. Een hartige taart met het zevenblad als ingrediënt, in combinatie met kaas en eieren, schijnt ook heel smakelijk te zijn. Aldus het grote groene (on)kruidenboek.

Daarnaast schijnt het zevenblad ook nog geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Het werkt namelijk vochtafdrijvend, stimuleert de werking van de nieren en verlaagt de bloeddruk.

Heel lang geleden was men ook al op de hoogte van de geneeskrachtige werking van dit plantje. Toen werd het veelal ingezet bij gewrichtsklachten. Van het zevenblad werd een papje gemaakt en dat werd dan als een soort van nat verband om de pijnlijke gewrichten gewikkeld, waardoor de pijn verminderde.

Dus wat zeur ik nu toch eigenlijk over dat ‘fantastische’ zevenblad in m’n border! Niks tuinvrouwverdriet: ik laat het plantje daar gewoon vrolijk tekeer gaan. Scheelt trouwens ook heel wat werk!

Wat betreft al die boekentips: er groeien al heel wat geraniums in die border maar zo’n geranium macrorrhizum als extraatje erbij zetten als krachtige verdringer van dat zevenblad vind ik toch wel een aardig idee en het staat nog mooi ook. De border leeghalen om daar nu aardappels in te gaan poten vind ik op dit moment wat te ver gaan maar zou in geval van hoge aardappelnood altijd nog een mogelijkheid zijn. Blaadjes ervan plukken, ga ik sowieso doen. In ieder geval om de boel op die manier in toom te houden maar ook om er eens een keertje een gezonde pot thee van te trekken of er een groen soepje van te maken. Taarten bakken vind ik leuk, dus die hartige taart met dat zevenblad ga ik ook maar eens uitproberen.

8 gedachten over “Wat is wijsheid

 1. Heb de foto van het zevenblad al verschillende keren goed bekeken en vraag me steeds af of dat blauwe bloemetje wat er tussen staat van een andere plant is, ik ken namelijk alleen witte bloemetjes van deze woekerplant.
  Haha……..jij maakt er niet zo’n probleem van dat die plant in je tuin staat en pakt het pragmatisch aan.
  Zie op je blog nog wel eens wat lekkers voorbij komen met ingrediënt: zevenblad

  Groetjes en fijn weekeind,
  Ger

  • Je reactie was in de spambox terechtgekomen. Geen flauw idee waarom, maar ik heb je er weer uitgevist. Dat mooie kleine blauwe bloemetje is van een gewone ereprijs. Volgens mij ook wel een woekeraar, als je hem z’n gang laat gang. Wat betreft dat zevenblad: als ik wat lekkers ervan ga maken, zet ik het op m’n blog hoor!

 2. Ja, het is een ramp dat spul, ik heb het ook ooit gehad in een tuin. Hier gelukkig niet. Glyfosaat kun je nog wel kopen maar dat moet je willen en daar hebben je andere planten ook onder te lijden.

  • Ik schreef naar Paul ook al dat ik dan bang ben dat de andere planten ook het loodje gaan leggen. Die geranium erbij zetten, lijkt me op dit moment de leukste oplossing. En verder maar goed uitkijken dat het zevenblad alleen in dat tuintje blijft. Planten uit die ‘besmette’ grond, ga ik maar niet scheuren en over de andere tuinen verdelen!

  • Ik wist het ook niet hoor, dat die blaadjes eetbaar zijn. Wie weet bevalt het eten en drinken ervan wel zo goed, dat ik er straks een heel weiland van vol zet☺️

  • Ik ken dat glyfosaat ook maar ik ben bang dat als ik het ga gebruiken, de andere planten het niet zullen overleven en om die allemaal eruit te spitten, gaat me te ver. Op dit moment is het verdriet van deze tuinvrouw nog niet zo dramatisch groot. Ik ga eerst dat zevenblad maar eens ernstig toespreken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.