Niet schrikken, hoor. Dit is gelukkig niet op ons terrein! Pas geleden is men aan de andere kant van het dal weer bezig geweest met het afbranden van de schuine bermen, onderaan de weilanden en de terrassen. Dit wordt gedaan om die stukken te ontdoen van wilde braam, brem, onkruid en ongedierte.

Ik heb er wel eens eerder iets over geschreven. Eigenlijk hadden we niet verwacht dat dit nog steeds zou plaatsvinden, gelet op het milieubeleid van onze gemeente, maar waarschijnlijk krijgen de boeren er nog steeds een vergunning voor. Als het wordt gedaan, is het eigenlijk altijd in het voorjaar. In de zomer is het gezien de droogte te gevaarlijk. Een beetje wind erbij en je hebt binnen een vloek en een zucht een bosbrand veroorzaakt. De vorige keer konden we de brandende bermen vanuit het raam zien maar dit keer was het wat verder weg en zagen we het pas toen we er voorbij wandelden. Zo zwartgeblakerd ziet het er best afschrikwekkend uit, net alsof er hier een hele grote brand heeft gewoed. Als je de boeren mag geloven, gebeurt het echt allemaal heel netjes en heel gecontroleerd.

Hier staan nog wat gasflessen die de boer heeft gebruikt. Met een gasbrander wordt de berm op diverse plekken aangestoken waarna het vuur de bermen ‘schoon’ brandt.

Zie je trouwens die groene ‘stokjes’ tussen al het zwart? Ondanks het feit dat de boel in de fik heeft gestaan, komen de groene varens gewoon weer ‘boven water’. Over een tijdje is alles weer groen en is er van het branden gelukkig niets meer te zien.