Op onze wandeltocht door het fruitgebied van pas geleden, liepen we langs deze boomgaard. In eerste instantie dachten we dat de fruitboer in een grijs verleden wellicht in het betonwerk had gezeten en hier nog wat aan het fröbelen was geweest met een restje betonijzer. We moesten echt even iets dichterbij komen om te zien wat die staken nu precies waren.

De eigenaar van deze bomen is hier aan het enten geweest. Het is een manier om de goede eigenschappen van twee bomen te combineren. Een afgesneden twijg, afkomstig van een zo sterk en gezond mogelijk fruitboomras, dat bij voorkeur ook nog veel vruchten geeft, wordt op een andere boomstam ‘geplakt’ waardoor ze samen weer knus verder groeien. Na deze ‘operatie’ wordt het geheel goed verbonden en met speciale entwas afgedekt. 

Op onderstaande foto zie je dat de rechter twijg al flink is gegroeid. Ik vermoed dat het er eentje van vorig jaar is geweest. De twijg op de linker stam is waarschijnlijk recent geënt maar daar zie ik ook al wat knopjes verschijnen.

 

Hier zie je ter verduidelijking nog een tekening van de hele ‘operatie’.

(foto internet)