Snippers

Ze bestaan al langere tijd maar hier in Le Cheylard is dit de eerste PET-flessen verslinder. Een PET-fles is een wegwerpfles voor frisdranken en andere vloeistoffen, vervaardigd uit polyethyleentereftalaat, aldus Wikipedia. Een woord om bijna je tong over te breken.

Het flessenapparaat staat bij de ingang van de Super U, ziet eruit als een Amerikaanse koelkast XXL en luistert naar de naam b:bot. Het leuke eraan is dat, wanneer je er een fles in gooit, je gelijk ziet hoe deze smakelijk wordt ‘verorberd’ en dat er uiteindelijk aan het einde van ‘die maaltijd’ nog maar hele piepkleine snippertjes plastic zijn overgebleven.

Het is een mooie uitvinding van drie ‘groen’ denkende mannen van de Normandische firma GreenBig. Bij het bedenken van deze flessenvernietiger was het motto ‘niet alleen maar méér flessen recyclen maar ook nog béter recyclen’. Dit slimme apparaat zorgt ervoor dat de weg die een lege afgedankte fles af moet leggen om weer opnieuw als bruikbare fles het licht te kunnen zien, een stuk korter wordt. Alle flessen die in het apparaat belanden (en dan kan het wel gaan om zo’n drieduizend flessen) worden via streepjescodes en sensoren gelezen, geanalyseerd, gesorteerd en versnipperd.

Versnipperd en wel gaan ze allemaal in grote zakken direct naar de flessenfabrikanten die deze snippertjes weer kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe flessen. Een veel directere weg dan dat eerst de vuilniswagen de gele afvalcontainer voor plastic en blik moet legen, naar de afvalverwerking moet brengen waar de bruikbare flessen dan weer gescheiden moeten worden van het overige plastic-en blikafval.

Voor elke geaccepteerde fles verzamelt de consument punten of centen. Hij kan op het apparaat kiezen om ze op zijn klantenkaart op te slaan of een bonnetje te trekken en in te leveren bij de kassa als hij z’n boodschappen afrekent of en nog veel beter natuurlijk, deze centen als een gift te doneren aan bijvoorbeeld ‘Oceans Sans Plastiques’.

8 gedachten over “Snippers

  1. Schitterend. Petflessen gebruiken we eigenlijk alleen op reis. Thuis gewoon de sodastream. Maar wel heel goed om weten. Ik ga er op letten wanneer we ooit weer eens naar Frankrijk mogen.

  2. Tot twee jaar terug hadden wij hier in Ruoms een automaat om de pet flessen te verzamelen en in ruil kreeg je ook een bonnetje dat je in de U kon inwisselen. Bij de vernieuwing van het warenhuis verdween ook de automaat. Wij schrokken telkens hoeveel flessen we op korte tijd verzamelden. Door het verdwijnen van de automaat zijn we dan ook prompt overgegaan naar de glazen versie van soda-stream

    • Men staat er inderdaad vaak te weinig bij stil hoeveel flessen er gemiddeld in diverse gezinnen doorheen gaan.
      Trouwens, niet alleen flessen maar sowieso hoeveel plastic wij met z’n allen gebruiken!
      Mooi dat je dan naar andere oplossingen gaat zoeken en dat die er gelukkig ook zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.