Film: Une Vie Cachée

Gisteravond zijn we naar de bioscoop in Vernoux geweest om de film ‘A Hidden Life’ te bekijken. In Frankrijk draait deze film onder de naam ‘Une Vie Cachée’. Het is een Amerikaanse film, geregisseerd door Terrence Malick en gebaseerd op het leven van de Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter die als religieuze gewetensbezwaarde weigert om de Hitlereed af te leggen en mee te vechten met de nazi’s.Une Vie Cachee

De film begint met het tonen van mooie lieflijke Oostenrijkse plaatjes waar het boerengezin Jägerstätter in het dorp Sankt Radegund, heel gelukkig met elkaar leeft. Langzaam word je dan de oorlog ingetrokken. Je ziet hoe Franz vanuit zijn katholieke geloof worstelt met de waanzin van deze oorlog en het diep anti-christelijke karakter van het nazisme. Hij blijft ondanks onbegrip van velen om hem heen, trouw aan zijn principes en wordt daarin gesteund door zijn vrouw. Lange tijd weet hij nog uit actieve dienst te blijven omdat hij als boer vrijgesteld is maar uiteindelijk wordt hij in 1943 alsnog opgeroepen. Als hij in de kazerne weigert om de eed van trouw af te leggen aan de Führer wordt hij direct gevangen gezet. Meerdere keren probeert men hem te overreden om toch maar het papier te tekenen waarin hij zich loyaal toont aan Hitler maar hij blijft bij zijn standpunt ook al weet hij dat hij daarvoor de doodstraf zal krijgen. Uiteindelijk wordt hij op 9 augustus 1943 ter dood veroordeeld en in de Brandenburg-Görden gevangenis onthoofd.

Na de oorlog werd zijn as in 1946 uitgestrooid in Oostenrijk, bij de Sankt Radegund begraafplaats. Lange tijd werd hij niet als held herdacht. Hij werd bekritiseerd door zijn landgenoten die wél in dienst waren gegaan bij het Duitse leger en hem eigenlijk een slechte vader en echtgenoot vonden en zelfs een verrader. De gemeente Sankt Radegund weigerde in eerste instantie zijn naam op het plaatselijke oorlogsmonument te zetten en een pensioen voor zijn weduwe werd pas in 1950 goedgekeurd. Zijn verhaal werd dan ook niet verteld totdat in 1964 de Amerikaanse socioloog Gordon Zahn een biografie over Jägerstätter schreef, waar uiteindelijk deze film op volgde.

Een film met een zwaar thema waarover we thuis nog een flinke tijd hebben nagepraat. We waren het overigens niet over alles met elkaar eens. Wat mij betreft had de hoofdrolspeler zich nog wat meer mogen uiten over het hoe en waarom van zijn motieven. Nu was het vooral zijn gekwelde blik waar je uit op kon maken dat hij het heel zwaar had. Ook had wat mij betreft zijn vrouw zich wat wat meer mogen uitspreken. Waar we het in ieder geval wèl over eens waren, was het feit dat het een hele indrukwekkende film was met een thema dat stof tot nadenken geeft: hoe ver zou je zelf gaan om trouw te blijven aan een overtuiging.

(in Nederland vanaf 6 feb in de bioscoop)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.