Op iedere markt hier in de buurt zie je wel een kraam staan waar zo’n grote pan op het vuur staat en waaruit de heerlijkste geuren opstijgen. Het gerecht dat je in die pan ziet pruttelen, is paella. Van oorsprong een Spaans gerecht maar ook volop te zien in het zuiden van Frankrijk. De paella is ‘uitgevonden’ door de rijstboeren uit de omgeving van de Spaanse provincie Valencia. Het was veelal een gerecht waarbij gebruik gemaakt werd van ingrediënten die de boeren direct bij de hand hadden, zoals rijst, bonen, slakken, kip of konijn. Later zijn er ook diverse vissoorten, schelp- en schaaldieren aan toegevoegd, met name in de kuststreken. De naam paella komt oorspronkelijk van het Latijnse woord patella. Ik zie dan gelijk een knieschijf voor me maar in dit geval betekent het kom, schaal of pan. In de loop der jaren verdween de t uit het woord. De bekende grote pan met handvatten heet una paellera, het gerecht paella, en de persoon die het gerecht klaar maakt wordt wel ‘el paellero’ genoemd. Er zijn trouwens nog wel meer verhalen bekend over de herkomst van het woord paella. Zo zou bijvoorbeeld de naam afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen één keer per jaar voor hun vrouwen kookten. Een maaltijd voor haar oftewel ‘para ella’. Met een beetje fantasie zie je daar het woord paella in terugkomen. Nu ja, hoe het ook mag heten, het is in ieder geval een heerlijk eenpansgerecht waarbij een dikke ronde rijstsoort samen met alle eerder genoemde ingrediënten wordt gegaard in een smakelijke bouillon, aangevuld met nog wat tomatensaus en saffraan. Dat het erg lekker is, blijkt wel uit het feit dat binnen ‘no time’ de paella helemaal uitverkocht is!