Film: Facteur Cheval

Gisteren aan het eind van de middag zijn we naar de bioscoop in Vernoux geweest en hebben, getipt door onze blogmaat in de Brionnais, de film ‘Le Facteur Cheval’ bekeken. Het ongelooflijke verhaal over het leven van een Franse postbode die een compleet ‘paleis’ in z’n achtertuin bouwde. 

We zijn een paar jaar geleden, samen met gasten, bij zijn indrukwekkende ‘paleis‘ in Hauterives geweest, dus deze film konden we dan natuurlijk ook niet aan ons voorbij laten gaan. Het filmverhaal is gebaseerd op het leven van Joseph Ferdinand Cheval, een wat stijve en contactarme postbode die tijdens zijn leven heel wat dramatische gebeurtenissen meemaakt. Op een van zijn dagelijkse bezorgrondes struikelt hij over een steen. Hij graaft hem uit en neemt hem mee naar huis. Dit voorval is een eerste aanzet tot de bouw van zijn ‘Palais Idéal’. Hij verzamelt allerlei stenen en naast de lange werkdagen als postbezorger bouwt hij ’s avonds, jaar in en jaar uit aan zijn fantasievolle ‘paleis’. Nadat zijn geliefde dochter Alice op vijftienjarige leeftijd overlijdt, lijkt de fanatieke wijze waarop hij stug doorgaat met de bouw wel bijna de enige manier voor hem om overeind te blijven. Een mooie en ontroerende film en meer ga ik lekker niet verklappen. Gewoon gaan kijken en jezelf  ‘verliezen’ in het verhaal, genieten van de goed weergegeven sfeer van die tijd en de mooie beelden van de omgeving. Het advies om zakdoeken mee te nemen, was trouwens niet verkeerd. We waren blij dat we wat bij ons hadden!

Een paar sfeerplaatjes (van het internet geplukt).

Nog een paar wetenswaardigheden:
De film is niet alleen opgenomen in Hauterives zèlf maar ook voor een groot deel in Mirmande, een ander dorpje in de Drôme, dat qua decor een betere en authentiekere sfeer gaf.

Diverse figuranten in de film werden enkel en alleen gecast voor hun handen. Voor de film waren namelijk grove, eeltige werkhanden nodig en die schijnen acteurs niet altijd  te hebben.

6 gedachten over “Film: Facteur Cheval

  1. Het bijzondere leven van de postbode is ook echt waard om gefilmd te worden, hè. Een ontroerend verhaal dat ook op een ontroerende manier in beeld is gebracht.
    Je merkte aan de mensen in de zaal dat ze ook behoorlijk onder de indruk waren. Na afloop bleef het grootste gedeelte nog even ‘in trance’ op hun stoel zitten, Lut!

    • Ik hoop het voor je, Toos. Het is niet echt een film voor het grote publiek maar meer voor de filmhuizen. Nederland besteedt best vaak aandacht aan mooie en bijzondere Franse films.
      Of wellicht komt de film ooit wel een keer op de Nederlandse TV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.