Belsentes

We hebben gisteren weer de jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst gehad in de Salle des Fêtes. Iedereen een Bonne Année wensen, luisteren naar het praatje van Madame le Maire, een punt Galette des Roi eten en een glas cider drinken zijn de standaard dingen die daar altijd bij horen. Toch was er dit keer een nieuwtje! In het kader van ‘samen staan we sterker’ is per 1 januari van dit jaar een aantal kleine dorpen in de Ardèche samengegaan met hun buurdorpen. Acht dorpen zijn omgetoverd tot vier en in plaats van 339 telt de Ardèche nu 335 dorpen. Ook onze gemeente Saint Julien Labrousse heeft een partner gevonden en is nu ‘getrouwd’ met de aangrenzende gemeente Les Nonières. Samen gaan ze verder als de gemeente Belsentes. Deze naam, zo vertelde de burgemeester, moet verwijzen naar de vele mooie wandelpaden in de omgeving. Onze bij elkaar gevoegde gemeente is overigens de enige die een compleet andere naam heeft gekregen. De andere bij elkaar geplakte dorpen zijn namelijk ook qua naam aan elkaar geplakt. Zo gaan bijvoorbeeld de twee dorpen Antraïgues-sur-Volane en Asperjoc na hun fusie voortaan door het leven als Vallées d’Antraïgues-Asperjoc. 

De huidige burgervader van Les Nonières, de grijze man in het grijze vest, is voorlopig de baas geworden van deze overkoepelende gemeente Belsentes en onze eigen burgermoeder de tweede baas, oftewel de loco burgemeester. Tot aan de gemeentelijke verkiezingen in 2020 blijft zij daarbij ook nog gewoon aan als eerste burger van Saint Julien Labrousse. De oorspronkelijke namen van de twee dorpen worden gelukkig niet weggepoetst. Dat houdt dus in dat je, wat betreft de officiële adressering, iets langer aan het schrijven bent. Je krijgt dan onder de plaatsnaam Saint Julien Labrousse de postcode die we altijd al hanteerden, gevolgd door de gemeentenaam Belsentes. Ach, zo’n lang adres staat ook eigenlijk best wel sjiek!

(foto’s ‘geleend’ van internet)

3 gedachten over “Belsentes

  1. Pingback: Inauguration | Wonen in de Ardèche

  2. Wat ik heb begrepen inderdaad zonder ruzie, Marjon!
    Lijkt bijna te mooi om waar te zijn, hè.
    De twee gemeenten deden al erg veel samen, wellicht dat dat heeft geholpen en de namen van de dorpen verdwijnen niet; vlgs mij ook heel belangrijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.