Al een keer eerder heb ik iets verteld over deze parkeerplaats; één van onze favoriete plekken om de auto even aan de kant te zetten. Op de terugreis vanuit Nederland hebben we ook nu weer hier gepauzeerd. Zoals altijd concluderen we dan dat de eerste helft erop zit. Nog maar een kleine 500 kilometer te gaan! We doen wat rek en strekoefeningen om de stijve spieren weer te ‘ontstijven’, drinken koffie en we begroeten de houten soldaten. Er wordt volop gewerkt op deze ‘Aire’. Stukken van het parkeerterrein zijn afgezet en er staan wat bouwhekken bij het restaurant. De militairen die hier al jarenlang de wacht houden, zijn van hun vaste plek ‘verdreven’ en staan wat verderop gegroepeerd. Alsof ze na het commando “voorwaarts mars” in beweging zullen komen en keurig marcherend hun oorspronkelijke positie straks weer in gaan nemen. De meeste soldaten zitten nog mooi in de verf en zien er gelikt uit maar er staat ook een stel dat het zwaar te verduren heeft gehad afgelopen tijd, als je naar hun verbleekte outfit kijkt. Wellicht dat, als de werkzaamheden allemaal achter de rug zijn, er nog een lik verf over is om deze soldaten weer netjes in het uniform te krijgen. De volgende keer zullen we even een inspectieronde doen!

Getipt door m’n blogmaat, die hier ook al een keer een foto van heeft genomen, ben ik nog even iets verder de parkeerplek opgelopen. Daar heeft men namelijk een paar grote borden geplaatst waarop belangrijke militaire gebeurtenissen staan afgebeeld die zich afspeelden tijdens de regeerperiode van Napoleon. Even een geschiedenislesje.

In mei 1800 trok Napoleon met zo’n 30.000 soldaten de Sint Bernhardpas over om het Oostenrijkse leger te verrassen. De Franse soldaten sleepten 150 kanonnen met zich mee die, zoals het verhaal gaat, verstopt waren in uitgeholde boomstammen. Ook hier op de parkeerplaats staan kanonnen opgesteld. Ze zijn van hout en kleine kinderen gebruiken het dankbaar als klimobject. Even wat beweging voordat ze opnieuw worden ‘vastgesjord’ in de auto.Aan de vooravond van de slag bij Austerlitz. Napoleon en 75.000 soldaten trokken ten strijde tegen een gecombineerd leger van zo’n 90.000 Oostenrijkers en Russen. De veldslag vond plaats bij het Tsjechische dorpje Austerlitz dat in die tijd nog een deel was van het Oostenrijkse keizerrijk. Frankrijk won uiteindelijk de strijd dankzij een tactische manoeuvre van Napoleon.