Veemarkt in Le Béage

In verband met de Nationale Week Zonder Vlees die van 5 t/m 11 maart in Nederland georganiseerd werd, leek het me beter om dit verhaaltje maar pas vandaag te plaatsen en niet afgelopen zaterdag!

We zagen bovenstaande aankondiging al een tijdje bij de slager hangen. Het speciale rundvlees van het massief van de Mézenc, ‘la viande de boeuf Fin Gras du Mézenc’, is weer volop te koop.

Het ‘gemarmerde’ vlees, met de zo herkenbare witte dunne streepjes vet, is afkomstig van de rassen Limousin, Charolais, Salers en Aubrac. Het bijzondere aan dit vlees heeft alles te maken met de specifieke kruidige smaak die het krijgt doordat de dieren in de winter vetgemest worden met wel vier keer per dag een flink maaltje kruidig hooi. Dit hooi bestaat uit de allerbeste grassen en planten die daar op de hoogvlakten van de Mézenc groeien. De dieren schijnen vooral dol te zijn op hooi waar veel gedroogde cistre in zit. Cistre is bergvenkel, een plantje met een licht anijsachtige smaak.

Afgelopen zaterdag zijn we naar ‘la Foire Grasse et Exposition des boeufs Fin Gras’ geweest. Ieder jaar wordt in het dorp Le Béage een markt georganiseerd waar de veeboeren hun koeien en stieren laten keuren en te koop aanbieden. Trekkers met grote veekarren erachter reden moeiteloos tussen alles en iedereen door. Muziek schalde uit de opgehangen geluidsboxen, tenten waren neergezet om de inwendige mens te verzorgen en natuurlijk het allerbelangrijkste en waar alles om draaide: de dieren die daar in hun volle glorie tentoongesteld werden!Onderverdeeld in diverse categorieën, stonden de dieren verspreid over het dorpsplein. De een werd nog harder schoon geboend en geborsteld dan de ander. Alles om maar zo goed mogelijk voor de dag te komen en een mooie beoordeling te krijgen van de keurmeesters.

Twee mannen die het leuk vonden om op de foto gezet te worden. De linker in het tenue van de vrienden van Fin Gras du Mézenc. Hij wilde niet in z’n eentje op de foto maar graag met z’n vriend erbij.

Leuk om zo over die markt te lopen en het hele spektakel te zien. En oké, het hoeft echt niet iedere dag maar op z’n tijd zo’n lekker stukje viande de boeuf Fin Gras du Mézenc op m’n bord, daar zeg ik geen nee tegen!

8 gedachten over “Veemarkt in Le Béage

  1. Pingback: Virtuele verkiezing | Wonen in de Ardèche

  2. Pingback: Een dagje genieten | Wonen in de Ardèche

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.