Dat is leuk: ik wilde vandaag wat schrijven over onderstaand boekje en vanmorgen werden we wakker en hadden we zèlf een huisje in de sneeuw! Het was gisteravond namelijk weer wat gaan sneeuwen.

Vrienden van ons hier verderop in het dal hebben dozen vol boeken te koop staan. Boeken die zij uit een erfenis hebben gekregen en waarvan de opbrengst van de verkochte exemplaren ten goede komt aan een studiefonds voor Afrikaanse studenten. In een van de dozen kwam dit boekje van W.G. van de Hulst tevoorschijn, echt een boekje uit de ouwe doos met de titel ‘Het huisje in de sneeuw’. Het gaat over twee jongetjes die hun vader een kannetje koffie gaan brengen en onderweg in het grote bos verdwalen. Veel te leuk om niet mee te nemen! Wie kent de andere leesboekjes van deze schrijver nog? ‘Peerke en z’n kameraden’, ‘Van Bob en Bep en Brammetje’, ‘Voetstapjes in de sneeuw’, de Rozemarijntje serie, ‘Het Kerstfeest van twee domme kindertjes’ (die ook al in een groot bos verdwalen!) en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Allemaal brave boekjes met een licht christelijke inslag, gedrukt in een makkelijke leesstijl met woorden waar van die leesstreepjes tussen staan. Achterin het boekje zat ook nog een Libelle stripverhaal van Jan, Jans en de kinderen verstopt waarin opa voorleest uit ‘Het huisje in de sneeuw’. In gedachten zit ik zo weer bij m’n moeder op schoot die me heel wat uurtjes uit deze boekjes heeft voorgelezen.

Ik zag overigens op internet een foto van dit boekje dat ook door van de Hulst is geschreven. Een boekje uit 1951 waarin de kleuter Annelies, samen met haar vriendje Peter, allerlei enge avonturen beleeft (laat me raden; waarschijnlijk verdwalen zij ook in een groot gevaarlijk bos!) maar waarbij natuurlijk alles uiteindelijk goed afloopt. Dat boek, daar ga ik ook nog eens achteraan!

Toen ik vroeger vanuit Vreeswijk naar de Middelbare School in Utrecht fietste, kwam ik altijd langs de W.G. van de Hulstschool aan de Jutfaseweg. Dit was de lagere school waar van de Hulst eerst als onderwijzer en later als hoofdonderwijzer voor de klas heeft gestaan. De school is in 1981 gesloopt, alleen de twee toegangspoorten in Jugendstil zijn bewaard gebleven.