Vervelende pluizenbollen

Al eerder heb ik een keer over de dennenprocessierupsen geschreven. Nog steeds zie je hier in de omgeving veel van die suikerspinachtige dingen in de grove dennenbomen hangen; witte plakkerige bollen waarin de rupsen zich verschansen. Ze hebben helaas ook de dennen op ons terrein gevonden. Nu ziet het er nog onschuldig uit maar straks in het voorjaar verlaten de processierupsen hun nest en marcheren ze achter elkaar via de stam naar beneden. Voelen ze zich aangevallen, dan gaan ze in de aanval en vuren ze hun haartjes af. Ieder jaar knippen we weer zoveel mogelijk bollen uit de bomen, in ieder geval waar we bij kunnen. Balancerend op een keukentrap en met gevaar voor eigen leven, is Ernest hier bezig om dat spinsel, met behulp van zo’n handige takkenknipzaag aan een telescoopstok, uit de dennenbomen te knippen.

 

6 gedachten over “Vervelende pluizenbollen

 1. De Fransen doen er niet veel of niets aan omdat het gewoon bij de natuur hoort! Alleen hysterische, zoals je zelf al schrijft natuur-“killende” Nederlanders vernietigen onmiddellijk alles wat hen niet aanstaan, pfff.

 2. Op het internet kwam ik dit tegen:

  ” Bij de bestrijding van de rups is het belangrijk om contact met brandharen te vermijden. Die haren kunnen ook in de lucht rondom een kolonie aanwezig zijn en zitten ook in de nesten van de eikenprocessierups.
  Men raadt particulieren daarom dringend aan de rupsen niet zelf te bestrijden, maar de gemeente in te lichten. Sommige gemeenten zorgen zelf voor het verwijderen van de rups uit tuinen. Andere gemeenten zullen doorverwijzen naar een hovenier of boomverzorger die in opdracht van de gemeente de bestrijding in het openbaar groen uitvoert.

  Er zijn drie manieren om de eikenprocessierups te bestrijden. De beste methode voor het bestrijden van de eikenprocessierups is het wegzuigen. Er zijn speciale zuigapparaten voor ontworpen. De tweede manier is verbranden. En de derde: een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel.”

  CONCLUSIE: Verstandig bezig want jullie zijn natuurlijk geen particulieren met zoveel ervaring maar wil de gemeente niks doen. De burgemeester lijkt een geschikte hulp. Wel verbranden natuurlijk, ja die bollen natuurlijk 😉 Sterkte

  • Dank je wel voor je reactie, Ruud.
   Bij ons gaat het om dennenprocessierupsen maar ik geloof dat ze net zo vervelend zijn. Je hebt vast wel gezien hoeveel van die grove dennen of vliegdennen we hier in de Ardèche hebben staan en ik ben bang dat de gemeentes zich er niet aan durven of kunnen wagen; onbegonnen werk! Wij houden de dennen die we nog hebben goed in de gaten en halen, voor zover mogelijk, de nesten eruit. Als het echt niet anders kan, zagen we ze om; hebben zo al enige dennen “gekilled”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.