Macarons

Onlangs hadden we onze dochter op bezoek. Ze kwam hier binnen wandelen met een grote doos macarons onder haar arm. Geen enkel probleem voor ons! Een paar macarons waren door de reis eigenlijk een beetje gehavend en die moesten natuurlijk gelijk uitgeprobeerd worden. Je raadt het al, het bleef niet bij die twee. Binnen no time was de doos, tot en met de laatste kruimel, helemaal leeg!

Dit waren macarons uit Nederland maar oorspronkelijk is de macaron een Frans koekje. Alhoewel….er zit ook een Italiaans tintje aan. Er loopt een verhaal dat Italiaanse monniken in een klooster in de buurt van het plaatsje Cormery al heel lang geleden dit soort luchtige koekjes maakten. Koekjes van een mengsel van gemalen amandelen met suiker en eiwitten. Toen de Italiaanse Catherina de Medici in 1533 trouwde met de Franse kroonprins Henri II namen haar patissiers vanuit Italië hun eigen baksels mee en daar zat ook het recept bij van dit amandelachtige koekje: de maccerone, wat fijn deeg betekent. In die tijd trouwens nog niet het bekende dubbele koekje met vulling ertussen, zoals we die nu kennen. Dat kwam pas weer veel en veel later. In 1862 begon Louis-Ernest Ladurée een patisserie in Parijs. Zijn kleinzoon Pierre Desfontaines ging aan de slag met dat enkele koekje, ging het steeds meer verfijnen en vormde het uiteindelijk om tot het nu bekende dubbele kleurige koekje, aan elkaar geplakt met een lekkere crèmevulling. Wel of niet een Frans koekje, al kwam het uit China, voor ons maakt het allemaal niets uit. Wij zijn gek op de macaron!

5 gedachten over “Macarons

  1. Toen ik een jaar of zes geleden voor het laatst in Parijs was heb ik verlekkerd maar ook bewonderend voor een winkel gestaan waar ze louter en alleen macarons verkochten. Prachtig gezicht al die kleurtjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.